Internationale juniorentop naar Sportpaleis Alkmaar

Apeldoorn, 23 december 2015

PERSBERICHT

Internationale juniorentop naar Sportpaleis Alkmaar

Onlangs werd officieel bekend dat in september 2016 Omnisport Apeldoorn over een nieuwe wielerpiste kan beschikken. Dat betekent dat de inmiddels jaarlijks terugkerende “Interland Junioren” in januari 2016 eenmaal te gast is in het Sportpaleis Alkmaar. De wielervereniging uit Apeldoorn, de Adelaar, en Libéma Profcycling zijn verantwoordelijk voor de organisatie van deze unieke krachtmeting voor junioren.

11 landen

Maar liefst 11 landen vaardigen hun toprenners af naar het Sportpaleis in Alkmaar. De deelnemende landen zijn: Oostenrijk, Engeland, Schotland, Wales, België, Tsjechië, Schotland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en natuurlijk Nederland.

Bij de dames mogen we veel verwachten van de Britten. Met Sophie Capewell hebben ze een renner in hun midden die afgelopen zomer op het EK baan in Athene 3 maal in de top 5 eindigde op de sprintnummers (sprint, 500 meter en keirin). Capewell moest tijdens dat EK eenmaal haar meerdere erkennen in 1 van de Nederlandse sprinttroeven, Hetty van de Wouw, die tijdens het EK de bronzen medaille won op de 500 meter. Van de Wouw was afgelopen zomer op het WK in Astana ook nog eens goed voor 2 top 10 noteringen op de sprintnummers: 500 meter en sprint. Tijdens de komende Interland Junioren zullen ze overigens serieuze concurrentie mogen verwachten van Ema Kankovska, de veelzijdige Tsjechische renster die zowel op het EK als WK top 10 klasseringen wist te behalen op sprint- en duurnummers. Met als hoogtepunt ongetwijfeld de bronzen medaille op de keirin tijdens het WK in Astana.

Ook bij de heren zullen de Britten op de verschillende disciplines tot de favorieten behoren. Alex Joliffe is 1 van die Britse renners die afgelopen zomer tijdens het EK in Athene al een bronzen medaille wist te veroveren op de teamsprint en verder ook op de kilometer een verdienstelijke 4e plaats behaalde. De concurrentie zal in deze categorie met name komen van de Tsjechen die met Josef Junek en Martin Cechman op de WK in Astana verschillende malen in de top 5 reden. Bij de duurrenners zal de concurrentie met name van onze zuiderburen komen. Gerben Thijssen is 1 van de Belgische speerpunten die op het afgelopen WK nog zilver haalde op de puntenkoers en tijdens het EK was hij op de koppelkoers goed voor brons. Uiteraard zullen de Nederlanders zich met de internationale baantop proberen te meten. Renners als Daan van Sintmaartensdijk, Vincent Hoppezak, Maikel Zijlaard en Daan Hoole (afgelopen jaar nog Nederlands kampioen op de weg bij de nieuwelingen) krijgen hier de kans zich te meten met hun Internationale leeftijdsgenoten.

Programma

De volgende onderdelen zullen op 9 en 10 januari aan bod komen: sprint, keirin, teamsprint, dernyrace, puntenkoers, ploegenachtervolging, individuele achtervolging, scratch en koppelkoers.

Het complete programma en de deelnemerslijst zijn te vinden op http://www.libemaprofcycling.nl/index.php?page=interland-junioren en www.adelaar.org