Bevrijdingsmuseum doneert foto’s aan Wikimedia

Persbericht

Bevrijdingsmuseum doneert foto’s aan Wikimedia

Wie een artikel over de Tweede Wereldoorlog leest op de bekende online encyclopedie Wikipedia zou daar binnenkort een plaatje kunnen zien staan uit het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Het museum is begonnen haar collectie te fotograferen en de foto’s geheel copyright-vrij beschikbaar te stellen ten behoeve van de beeldbank Wikimedia Commons. Vanuit die beeldbank kunnen ze o.a. in de encyclopedie Wikipedia worden geplaatst.

Het idee werd geboren in juli 2015, toen als onderdeel van het project ‘Gemaakt in Gelderland’ een inspiratiemiddag plaatsvond van Wikimedia Nederland. Zou het niet mooi zijn als alle informatie en alle beelden die een mens maar wil zien vrij online toegankelijk waren? Wikimedia werkte hier al jaren aan maar het vinden van copyright-vrije beelden van de Tweede Wereldoorlog viel tegen. Van historische foto’s zijn meestal de rechten nog niet verjaard en musea kunnen deze dus niet zomaar geheel vrijgeven. Bij moderne foto’s van gebruiksvoorwerpen echter bepaalt de fotograaf zelf wat er met de beelden gebeurt. Zo kwam het Bevrijdingsmuseum op een idee: het fotograferen van haar eigen collectie om zo Wikimedia van beeldmateriaal te voorzien.

In de weken die volgden fotografeerden de medewerkers en vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum burgerkleding, uniformen, munitiekisten, verbandrolletjes, voedselverpakkingen, radio’s en meer. Allemaal objecten uit oorlogstijd. Op 16 december 2015 deed het museum haar eerste grote beelddonatie: 200 foto’s zijn toegevoegd aan de beeldbank van Wikimedia Commons en kunnen vanaf nu volledig vrij gebruikt worden. In de toekomst gaat het museum nog meer foto’s van haar collectie toevoegen.

Al deze foto’s kunnen gebruikt worden in Wikipedia om artikelen te illustreren. Welke artikelen dat worden is nog niet bekend. Het Bevrijdingsmuseum zal namelijk géén aanpassingen doen in de encyclopedie Wikipedia zelf. “Dat doen de Wikipedianen (Wikipedia vrijwilligers)” licht conservator Rense Havinga toe. “Wij stellen het beeldmateriaal beschikbaar, zij bepalen wat een plaatsje verdient in de encyclopedie”.

De groeiende collectie foto’s van het Bevrijdingsmuseum is te vinden op https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Media_from_the_National_Liberation_Museum_1944-1945