Positieve loonstrookjes volgend jaar

Positieve loonstrookjes volgend jaar

door Ed Groot op 23 december 2015

In januari 2016 vallen de eerste loonstrookjes van het nieuwe jaar bij veel mensen op de mat. Het kabinet heeft nu alvast een inkijkje gegeven hoe dat er ongeveer uit gaat zien. En dat is bijzonder positief, met name voor werknemers met een laag- en middeninkomen. Zij gaan er komend jaar fors op vooruit. Ook mensen in de bijstand of met een AOW krijgen in 2016 meer te besteden. Ik ben verheugd dat de mensen die de afgelopen jaren het meest hebben geleden onder de economische crisis, het komende jaar het meest gaan profiteren van een beter draaiende economie. Daar heeft de PvdA zich namelijk altijd voor ingezet.

Naar aanleiding van mijn motie geeft het kabinet sinds 2013 ieder jaar in december een beeld van het loonstrookje voor het volgende jaar. Dit jaar laat de loonstrookjesbrief een extra mooi beeld zien. Huishoudens gaan er gemiddeld bijna 800 euro op vooruit en meer dan 90% van de huishoudens heeft een positieve koopkrachtontwikkeling. De mediane koopkracht stijgt met 1,8 procent; dat is de grootste stijging sinds 2006.

De afgelopen jaren werd vrijwel niemand blij van het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar. Nu de economie zich herstelt is de tijd aangebroken dat iedereen dat gaat voelen in hun portemonnee. Dat gaat nu dan ook gebeuren. Dankzij het 5-miljardpakket gaan werknemers er fors op vooruit, en vooral de lagere en middeninkomens. En door het koopkrachtpakket, dat er dankzij de PvdA is gekomen, is ook het loonstrookje voor de bijstand en de AOW positief. Dat komt onder andere doordat de bijstand en de AOW gekoppeld zijn aan de lonen en door de verhoging van de ouderenkorting.

Meer geld in de portemonnee was een van onze twee hoofddoelen van het belastingplan. De loonstrookjesbrief laat zien dat dat is gelukt. Nu is het zaak dat ook het andere hoofddoel wordt waargemaakt, namelijk meer werk. Ook al zien we namelijk dat het aantal banen fors toeneemt, de werkloosheid daalt nog altijd niet snel genoeg. De PvdA zet zich in om ervoor te zorgen dat hier in 2016 verandering in komt.