Bestaande politieke partijen bevoordelen zich met subsidie ten koste van nieuwe politieke stromingen

Bestaande politieke partijen bevoordelen zich met subsidie ten koste van nieuwe politieke stromingen

PERSBERICHT

Den Haag, 22 december 2015

Nieuwe politieke partijen en stromingen zoeken ingang in het Parlement.

Politiek moet voortaan ook toegankelijker zijn voor kleinere startende partijen, De Vrijzinnige Partij wil de `schoenlepel' zijn voor nieuwe politiek.

Ruim 20 nieuwe partijen, organisaties en individuen zijn sinds 9 november jl. met elkaar in gesprek over het zogenaamde Alternatief Regeer Akkoord (ARA) voor de nieuw te vormen regering na de verkiezingen.

Hieronder bevinden zich de opstellers van dit persbericht:

* Allen zijn Een

* Basisinkomen Partij

* Emma Kraak (lid Nederland Lokaal)

* Eerlijke Verkiezingen & ikkiesvooreerlijk.eu

* Nieuw Nederland Nu

* Partij voor Mens en Spirit

* Platform voor Integrale Politiek

* Platform voor Vrede en recht

* Politeia

* Transitiebeweging

* Vrijzinnige Partij

Door de krachten te bundelen wordt een nieuw sterk alternatief mogelijk. Tot op heden was financiele ondersteuning voor deelname aan verkiezingen slechts weggelegd voor de gevestigde partijen, omdat alleen reeds in Tweede Kamer gekozen partijen toegang hebben tot bepaalde subsidiepotjes. Met dit alternatief wordt het mogelijk dat voortaan ook nieuwe partijen hierin kunnen meedelen.

Het is de nieuwe partijen al langer een doorn in het oog dat er veel drempels opgeworpen worden wanneer zij proberen als nieuwe partij een voet tussen de deur te krijgen. Zij moeten bijvoorbeeld steeds weer enorme waarborgsommen betalen en kris kras door het land vele ondersteuningsverklaringen verzamelen. Tevens krijgen zij geen gelijke (media)toegang tot de kiezer tijdens verkiezingen. Dit staat in schril contrast met de gevestigde politieke partijen die hiervan vrijstelling hebben en bovendien moeiteloos aan zichzelf forse campagnesubsidies toekennen.

De nieuwe partijen beogen eerlijke subsidie voor het nieuwe geluid, om zo ook in staat te zijn een breder platform te creeren voor bepaalde inhoudelijke prioriteiten, zoals bijvoorbeeld de invoering van het Onvoorwaardelijk Basisinkomen.

Over dit Onvoorwaardelijk Basisinkomen voeren de partijen, op initiatief van de Vrijzinnige Partij/Fractie Klein, al geruime tijd een open dialoog met elkaar. In aansluiting op het rondetafelgesprek over het burgerinitiatief OnsGeld.nu wordt er sinds oktober van dit jaar door de Vrijzinnige Partij, Basisinkomen Partij en Mens en Spirit gezamenlijk aan deze initiatiefnota geschreven. Na het kerstreces zal deze initiatiefnota door de Fractie Klein naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Ten slotte roepen de partijen een ieder die zich zorgen maakt over de huidige politiek `oude stijl' en de daaruit voortvloeiende afbraak van de samenleving op om ook lid te worden van de Vrijzinnige Partij. Alleen wanneer er op 31 december een aantal van 1000 betalende leden geregistreerd staan zou aan een essentiele subsidie eis voldaan worden. Dan kan de partij het nieuwe geluid luider en duidelijker laten horen!