Jaaroverzicht Defensie 2015

Nieuwsbericht | 23-12-2015 | 14:46

Het jaaroverzicht Defensie 2015 is vanaf nu te bekijken. Het geeft een impressie van de krijgsmacht tijdens missies en andere activiteiten in binnen- en buitenland.

Militairen blikken voor het eerst zelf terug op een gebeurtenis. Zo vertelt bijvoorbeeld 1 van hen hoe vluchtelingen zich aan hen vastklampen als ze in de golven van de Middellandse Zee worden gevonden bij het in kaart brengen van vluchtelingenstromen. Een andere militair gaat in op het bombarderen van doelen van ISIS, een opdracht die de luchtmacht vanuit het Midden-Oosten uitvoert.

Selectie

Natuurlijk doet de krijgsmacht veel meer. Zo onderschept de marine onder meer 6.000 kilo marihuana en meer dan 2.600 kilo cocaine in het Caribisch Gebied. Landmachtmilitairen ondersteunen de politie regelmatig. Dit jaar leidt dat tot een enorme wapenvondst met onder meer een fragmentatiebom, bijna 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten, een mini-Uzi machinepistool, 36 automatische wapens en veel munitie.

Verder wordt er geoefend, levert Nederland met Duitsland en Noorwegen gevechtskracht voor de interim-flitsmacht, ruimt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie explosieven en haalt de luchtmacht Nederlanders weg uit het door een aardbeving getroffen Nepal.