`Archeologisch mysterie' opgelost door Facebook

in Ander nieuws / by Elise Friedmann / on 23/12/2015 at 15:22 / Tags: Israel, Water

Een mysterieuze gouden bodemvondst in Jeruzalem stelde Israelische archeologen maanden voor een raadsel; een oproep via Facebook loste het binnen een paar uur op. De enige vraag die nog overblijft, komt zo mogelijk ook nog in orde.

In Israel kun je bijna geen schep in de grond steken zonder te stuiten op bodemvondsten, en soms ook probeert iemand een favoriete theorie te bewijzen door `moderne archeologie' te produceren. De Israelische archeologische dienst (IAA) is veel gewend, maar een gouden object dat een paar maanden geleden werd gevonden op een Jeruzalemse begraafplaats stelde alle experts voor een raadsel.

De vondst kwam boven water toen de onderhoudsdienst van de begraafplaats een pakketje vond. De onderhoudsman deed wat iedere Israeli doet in zo'n geval en meldde het bij de politie als een `verdacht pakket'. De politie kwam en blies het op om de mogelijke gevaren onschadelijk te maken, en door de ontploffing kwam het mysterieuze goudkleurige object tevoorschijn.

Het vreemd gevormde object, 8,5 kilo zwaar, ging naar de IAA. Het werd van alle kanten bekeken en getest door experts, maar niemand kon bedenken wat het was. Toen het raadsel na een paar maanden nog niet was opgelost, besloot de IAA het publiek in te schakelen. Er ging een persbericht uit en er verschenen foto's en stukjes in de media, en het ding werd ook op Facebook gezet.

Dat hielp. Binnen enkele uren werd het door Micha Barak in Italie geidentificeerd: het is een "Isis Beamer", gemaakt in Duitsland en verkocht om de eigenaar te beschermen door een `energetisch veld'. Het ding, waarschijnlijk verguld en niet van goud, is genoemd naar de Egyptische godin Isis, beschermvrouwe van de natuur en magie in de Egyptische mytologie.

Dat weet de IAA dan ook weer. Het enige raadsel dat nog blijft, is de vraag wie de `beamer' heeft verborgen op een Jeruzalemse begraafplaats. Je zou verwachten dat de eigenaar zich wel meldt; een vergelijkbaar exemplaar, verguld, wordt op internet verkocht voor maar liefst EUR1,003.50.