Start onderzoek internetbehandeling NAH

RMC Groot Klimmendaal is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van internetbehandeling voor patienten met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en vermoeidheidsklachten in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen. De patienten en behandelaren die deelnemen aan dit onderzoek zijn afkomstig van RMC Groot Klimmendaal en de promotor van het onderzoek is Luciano Fasotti, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de RUN en klinisch neuropsycholoog binnen de organisatie.

Yvonne Maas, researcher van de Universiteit Leiden en uitvoerder van dit onderzoek vertelt enthousiast over het onderzoek: "Voor patienten met NAH en ernstige vermoeidheidsklachten is het vaak zeer intensief en belastend om voor alle behandelingen op en neer te moeten reizen. Daarom hebben we gezocht naar een manier om een kwalitatief hoogwaardige behandeling te geven met minder reistijd voor de patient. Hierdoor kwamen we al snel op het internet uit. Het is de bedoeling dat de huidige face to face behandelingen worden gecombineerd met een aantal internetbehandelingen. Hoeveel van de behandelingen binnen het complete traject via internet gebeuren, wordt nog onderzocht."

De voordelen van internetbehandeling

De patient hoeft tijdens het behandeltraject in deze onderzoeksfase in totaal minder vaak op en neer te reizen voor zijn behandelingen. Dit staat niet alleen garant voor een betere omgang met vermoeidheid, maar werkt ook kostenbesparend. De digitale hebben dus een direct effect op de portemonnee van de patient.

Yvonne Maas voegt toe: `Op dit moment onderzoeken we een behandelcyclus van twaalf sessies die bestaat uit vier face to face behandelingen en acht online behandelingen via internet. Tijdens deze onderzoeksfase krijgen patienten ook huiswerkopdrachten mee. Dit zijn opdrachten die ze eerst oefenen tijdens de face to face behandeling. De opdrachten zijn zowel mentale als lichamelijke activiteiten, zoals het maken van een dagplanning of een lange wandeling. Zo kan de patient geleidelijk inzicht verwerven in het verband tussen zijn activiteiten en de vermoeidheid.'

Het onderzoek wordt onder andere uitgevoerd via een focusgroep. Binnen die groep worden mensen gevraagd naar hun percepties, ideeen en meningen over de internetbehandeling.

Wat levert het onderzoek naar internetbehandeling op? De onderzoekers hopen met dit onderzoek naar internetbehandeling een nieuwe vorm van behandelen te introduceren die als prettig wordt ervaren door patienten met NAH en vermoeidheidsklachten. De nieuwe behandelvorm zal op termijn na evaluatie binnen RMC Groot Klimmendaal worden toegepast.

Het onderzoek is gesubsidieerd door het Revalidatiefonds en het Johanna Kinderfonds.