Nieuw: multidisciplinaire controle bij NMA

multidisciplinaire controle bij NMA

In september is het NMA-behandelteam van RMC Groot Klimmendaal gestart met een multidisciplinaire controle van patienten met een neuromusculaire aandoening (NMA). Dit is een extra controle door een aantal behandelaren tezamen uit het team, die voorheen alleen door de revalidatiearts werd uitgevoerd. Het grote voordeel van deze multidisciplinaire controle is dat de teamleden hun expertises en competenties met elkaar kunnen delen en zo de controle optimaliseren.

Wat houdt de neuromusculaire controle in? De multidisciplinaire controle bestaat uit diverse metingen en testen die de behandelaren om en om uitvoeren gedurende een dag. Het is een controle die in korte tijd de huidige status van de patient in kaart brengt. Patienten verblijven tijdens de controle de gehele dag op een eigen kamer waardoor ze tussendoor rust kunnen nemen. Aan het eind van de dag bespreekt het behandelteam samen met de revalidatiearts alle bevindingen. Patienten krijgen op basis daarvan de uitslag en een persoonlijk advies, dat kan bestaan uit een gerichte doorverwijzing of een compleet revalidatietraject.

Wat zijn neuromusculaire aandoeningen?

Neuromusculaire aandoeningen zijn aandoeningen van de spieren en van de zenuwen die de spieren aansturen. Neuromusculaire ziektes worden ook wel spierziekten genoemd. Omdat echter bij veel neuromusculaire aandoeningen meer lichaamsweefsels betrokken zijn dan spieren, is gekozen voor de term neuromusculaire aandoeningen. Er zijn veel verschillende neuromusculaire aandoeningen bekend. Afhankelijk van de manier van indelen, zijn er wel 200 tot 600 vormen van deze aandoening.

Prettige ervaringen van patienten en het team

De multidisciplinaire controle wordt binnen RMC Groot Klimmendaal nu ruim twee maanden toegepast en het blijkt dat zowel de patienten als de leden van het behandelteam de multidisciplinaire controle ervaren als klantgericht, efficient en vernieuwend! Ook de teammanager van het Expertisecentrum Volwassenen is erg enthousiast over de multidisciplinaire controle: `Wij zien het als taak om onze dienstverlening aan te passen op de behoefte van onze patient. Deze behoefte hebben wij goed inzichtelijk kunnen maken door ons contact met patienten en diverse praktijkervaringen. Neuromusculaire aandoeningen gaan vaak gepaard met beperkingen op het gebied van belasting en belastbaarheid. Ik ben erg trots op het behandelteam en de wijze waarop dit product tot stand is gekomen!'

Indien patienten in aanmerking willen komen voor de multidisciplinaire controle van ons NMA-team kunnen zij voor een verwijzing terecht bij hun behandelend arts.