Thieme: waarschuw consument voor antibioticaresistente bacterien in kip en kalkoen

Thieme: waarschuw consument voor antibioticaresistente bacterien in kip en kalkoen

Nieuwe resistente bacterien in vlees aangetroffen

23-12-2015

Marianne Thieme roept het kabinet op consumenten te waarschuwen voor colistine-resistentie in kippen- en kalkoenvlees. Het Central Veterinary Institute van Wageningen UR heeft deze antibioticaresistentie nu ook in Nederland aangetroffen. Colistine is een antibioticum dat geldt als een van de laatste behandelopties tegen resistente bacterien in de gezondheidszorg. Thieme wil zo snel mogelijk ene verbod op het gebruik van dit laatste redmiddelantibioticum in de bio-industrie en een verbetering van de leefomstandigheden van de dieren ter voorkoming van het antibioticagebruik.

Het Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR, heeft colistine-resistentie in Nederland aangetroffen op Nederlands kippenvlees en geimporteerd kalkoenvlees. Omdat het antibioticum colistine gezien wordt als uiterste behandeloptie tegen resistente bacterien, vormt deze resistentie een grote bedreiging voor de volksgezondheid.

Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vraagt het kabinet in Kamervragen om de consument nadrukkelijk te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van het eten van kippen- en kalkoenvlees. Thieme: "De consument moet weten dat kip en kalkoen erg ziekmakend kunnen zijn. Het zou goed zijn als het kabinet zorgt dat etiketten altijd vermelden dat het vlees colistine-resistente bacterien kan bevatten."

Thieme wil ook dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra gaat controleren en handhaven op colistine-resistentie. Ze wil dat er een meldingsplicht komt voor veehouders en dierenartsen wanneer de resistentie geconstateerd wordt. Deze gegevens zouden dan openbaar gemaakt moeten worden. Ze verzoekt het kabinet om maatregelen te nemen die de condities van de dieren in de veehouderij verbeteren om het gebruik van antibiotica te voorkomen en het gebruik van colistine te verbieden.