Israel geeft 600 Gazaanse christenen kerstvisum

Israel heeft 600 visa verleend aan christenen in Gaza, zodat zij christelijke heilige plaatsen kunnen bezoeken, vooral Bethlehem De visa zijn een maand geldig en gingen 20 december in, maar er zijn geen visa toegekend aan jongeren tussen de 12 en 30 jaar.

Palestijnse bronnen zeggen dat daardoor veel visa ongebruikt kunnen blijven. Dit zou het geval zijn in gezinnen met jonge ouders van onder de 30 - die geen visum krijgen -, en kinderen onder de twaalf jaar - die er wel een krijgen maar natuurlijk niet alleen kunnen reizen. Of er ook echt visa zijn toegekend aan jonge kinderen maar niet aan hun ouders, is niet bekend. Bijna 45 procent van de Gazaanse bevolking is jonger dan 14 jaar.

Katholieke Gazanen kunnen in de strook zelf een bedevaartsplaats bezoeken, de zgn. `Heilige Deur' van de parochiekerk in Gaza. De aartsbisschop van Jeruzalem brengt elk jaar een kerstbezoek aan Gaza en dit jaar opende hij deze deur. Verwacht wordt dat zo'n 200 gelovigen in Gaza daar door zullen gaan.

Er wonen in Gaza nog maar weinig christenen en hun aantal daalt gestaag. Naar eigen zeggen zijn zij tweederangs burgers; zo'n 99 procent van de bevolking bestaat uit soennitische moslims.

De christenen die er nog wonen, zijn meest Grieks-orthodox. Het gaat hier om schattingen; precieze aantallen zijn niet bekend. Zo'n 15 procent van de Gazaanse christenen zou katholiek zijn, allen lid van een enkele parochie. Volgens de katholieke persdienst Fides telt die nog maar 130 leden. In de laatste tijd zouden er 40 zijn vertrokken wegens `aanhoudend geweld'.