Eigen bijdrage Wmo wordt zo laag mogelijk gehouden


Eigen bijdrage Wmo wordt zo laag mogelijk gehouden

Pagina opties

*
Druk op de print knop van uw browser om af te drukken.
* Deze pagina doorsturen
* Facebook
* Twitter

donderdag, 24 december 2015

Nieuwegein houdt de eigen bijdrage voor de Wmo zo laag mogelijk. Dit wordt bereikt door het inkomensafhankelijke deel van de eigen bijdrage in Nieuwegein lager te houden dan het landelijke gemiddelde. De eigen bijdrage voor 2016 wordt daarmee op het niveau gebracht van 2014. Het is belangrijk
dat inwoners geen onnodige drempel ervaren bij de toegang tot ondersteuning. Het college heeft daarom besloten om de eigen bijdrage voor Wmo begeleiding en kortdurend verblijf te herzien. Op deze manier wordt de ontstane forse stijging van de eigen bijdrage, die bij sommige inwoners het
geval was door de overgang naar de AWBZ, ongedaan gemaakt. De eigen bijdrage wordt aangepast per 1 februari 2016. De inwoners die dit betreft ontvangen voor de kerst hierover nog een brief.

Aanleiding van het besluit

Er zijn signalen binnengekomen dat een groep inwoners van Nieuwegein in 2015 geconfronteerd werd met een soms buitensporige stijging van de eigen bijdrage. Dit was ongewenst. Daarnaast was er geen sprake van een geleidelijke overgang of een overgangsperiode.

Compensatie

Begin 2016 start de gemeente een onderzoek om te kijken welke inwoners er in 2015 op achteruit zijn gegaan en hoe dit te compenseren valt. In de brief die betrokken inwoners ontvangen is gevraagd om daarmee te helpen.

De eigen bijdrage in Nieuwegein

De eigen bijdrage bestaat naast een vaste bijdrage uit een uit een inkomensafhankelijk deel. De inkomensafhankelijke bijdrage in Nieuwegein is lager dan het landelijke gemiddelde. Nieuwegein houdt daarmee de eigen bijdrage voor haar inwoners extra laag.