Verbod op asbestdaken


24-12-2015 Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest.
Waarom verbod op asbestdaken
Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een
gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.

Verwaarloosde asbestdaken nu al verwijderen
Is een asbestdak in een heel slechte toestand of verwaarloosd? Dan kunnen wij nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen. Beschadigde daken mogen niet tot 2024 blijven liggen.

Eigenaar verantwoordelijk voor verwijdering asbestdak
Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Een particulier mag maximaal 35 m2 asbestdak dat in goede toestand is zelf verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Wij kunnen u informeren onder welke voorwaarden dit mag.

Verwijdering van asbest moet altijd bij ons gemeld worden
In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen. Particulieren mogen nooit zelf dakleien verwijderen.

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

Voor de verwijdering van asbestdaken kunt u vanaf 4 januari 2016 tot 31 december 2019 subsidie aanvragen. De nieuwe subsidieregeling wordt uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, ofwel RVO. De subsidieregeling is voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en
overheden. De subsidie bedraagt EUR 4,50 per m2 verwijderd asbestdak met een maximum van EUR 25.000 per adres. Voor de subsidieregeling is in 2016 EUR 10 miljoen euro beschikbaar (subsidieplafond).

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van fiscale regelingen voor verwijdering van asbest.

Wanneer krijgt je subsidie?
Je kunt alleen subsidie krijgen als:
- de rekening voor het verwijderen van het asbestdak zelf wordt betaald.
- het asbestdak een oppervlakte heeft van meer dan 35 vierkante meter.
- de uitvoering plaatsvindt door een gecertificeerd bedrijf (www.ascert.nl)
- de verwijdering na 1 januari 2016 plaatsvindt.
- de aanvraag binnen zes maanden na de uitvoering van de verwijdering is ingediend.
- de factuur aan alle eisen voldoet (zie artikel 6 van de subsidieregeling)

Hoe vraag je subsidie aan?
U kunt vanaf 4 januari 2016 (9.00 uur) subsidie aanvragen met het digitale formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl). Bij deze aanvraag moet gelijk het benodigde factuur worden bijgevoegd.

Let op!
Het is niet toegestaan asbest te verwijderen zonder dat er een inventarisatie is uitgevoerd. Zowel de inventarisatie als de daadwerkelijke verwijdering van het asbestdak moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Op www.ascert.nl kunt u gecertificeerde inventarisatie- en
verwijderingsbedrijven in uw regio vinden.

Meer informatie?
Voor alle voorwaarden, eisen en het aanvragen van subsidie verwijzen wij u naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken. Voor vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen via 088-0424242.