OZB inkomsten gaan in 2016 niet omhoog


24-12-2015 Afgelopen donderdag 17 december is de Focusnota behandeld in de gemeenteraad. De focusnota is de eerste wijziging van de begroting 2016 waarbij ruimte wordt gemaakt voor nieuwe investeringen.
Wethouder Slagter (portefeuillehouder Financien): "Wij hebben de begroting weer sluitend gekregen, de inkomsten uit de onroerend zaakbelasting (OZB) worden niet verhoogd. Er kunnen weer keuzes gemaakt worden dankzij de eerdere bezuinigingen." De focusnota is op 17 december vastgesteld door de
gemeenteraad.
De Focusnota 2015-2016 staat in het teken van lichte groei. Bij deze begroting is een kostenstijging bij de inwoners zoveel mogelijk voorkomen. Wethouder Slagter (portefeuillehouder Financien): "Wij hebben de begroting weer sluitend gekregen, de inkomsten uit de onroerend
zaakbelasting (OZB) worden niet verhoogd. Er kunnen weer keuzes gemaakt worden dankzij
de eerdere bezuinigingen."

Het college kan het komende jaar weer een behoorlijke stap maken met de uitvoering van het collegeprogramma `Zorg voor elkaar in een participatiesamenleving'. Net als afgelopen jaar
ligt in 2016 de focus voor een belangrijk deel op het verder vormgeven van de transities in
het sociaal domein.

Met deze eerste begrotingswijziging heeft het college een juiste balans gevonden tussen
ambitie en beschikbare middelen, met voldoende ruimte voor onvoorziene structurele en
incidentele uitgaven in 2016.
De begroting 2016 in 1 oogopslag

Prioriteiten

Een beknopt overzicht van de prioriteiten uit de focusnota voor 2016:
o Voor de renovatie van Tennispark het Grootslag wordt een investeringssubsidie verstrekt van minimaal EUR 200.000. (Wethouder Slagter).

o Het Nassaupark gebouw wordt uitgebreid. (extra bergruimte en verbeterde kleedruimtes met douchegelegenheid). Hierin investeert de gemeente EUR 220.000. De jaarlijkse kapitaallast komt daarbij uit op EUR 19.000. (Wethouder Slagter).

o Vanaf 1 januari 2016 wordt een verbod van kracht op het toepassen van glyfosaat houdende middelen voor de onkruidbestrijding op verhardingen. Hierdoor moet de gemeente op een andere manier het onkruid bestrijden. Hier wordt structureel een budget van EUR 126.000 voor ingezet. (Wethouder
Schuitemaker).

o In 2015 en 2016 krijgen gemeenten extra geld van de Rijksoverheid voor Huishoudelijke Hulp Toelagen. Dit bedrag (EUR 85.000) wordt voor deze doeleinden ingezet. (Wethouder Flierman).

o Om te kunnen beschikken over nieuwe prestatieafspraken voor het woonbeleid is het noodzakelijk te starten met het opstellen van lokaal volkshuisvestingsbeleid. Dit wil de gemeente doen in de woonvisie. Hiervoor heeft de gemeenteraad het gevraagde budget in 2016 van EUR 20.000 toegezegd.
(Wethouder Nootebos).

o Het college wil structureel doorgaan met deelname aan de Westfriese Waterweken en het programma Westfriese Omringdijk, samen met de andere Westfriese gemeenten. Hier wordt structureel een budget van ongeveer 12.000 voor vrijgemaakt. (Wethouder Slagter).

o De actuele vluchtelingenproblematiek in Europa gaat ook onze gemeente niet voorbij. Het COA heeft extra plaatsen nodig voor volgend jaar. In SED-verband doen de gemeenten onderzoek naar creatieve (tijdelijke) oplossingen om vergunninghouders huisvesting te bieden. De raad is akkoord gegaan
met het voorstel van het college om incidenteel een bedrag van EUR 50.000 te reserveren voor de `vluchtelingen' in de breedste zin van het woord. (Wethouder Nootebos).

o Voor het minimabeleid in 2015 en 2016 krijgt het college EUR 50.000 incidenteel extra budget. Dit is vanwege de stijging van de aanvragen bijzondere bijstand. (Wethouder Nootebos).

o Met de komst van de nieuwe N23 aan de Zuid- en zuidwestzijde van de gemeente, zal het gebied tussen het benzinestation aan de Raadhuislaan - Buitenveld - Afrit N23 - Wijzend ingrijpend (kunnen) veranderen. Het college mag een bedrag van 20.000,- gebruiken om een ruimtelijke visie te
ontwikkelen (wethouder Nootebos).

o In het voorjaar vindt het referendum plaats over de politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraine. Gemeenten organiseren dit referendum. De gemeenteraad heeft hiervoor het gevraagde budget van EUR 20.000 ter beschikking gesteld. (Burgemeester Goldschmeding).

o In 2016 gaan de ontwikkelingen aan het centrum van Stede Broec verder volgens plan. (Wethouder Nootebos).