Grootschalige Turkse operatie tegen PKK

TV | do 24 dec 2015

Redactie Johann de Graaf

Verslag Willem Jan Bloem

Het Turkse leger vecht sinds halverwege december in een grote operatie tegen de PKK, de verboden Koerdische militante organisatie in het oosten van Turkije.

De operatie komt na maandenlange onrust tussen Turkije en de PKK, waarbij het over en weer tot incidenten is gekomen. De Turkse operatie heeft tot nu toe aan meer dan 160 PKK-strijders het leven gekost.

EenVandaag interviewde de voormalige burgemeester van een van de belegerde steden: Cizre. De stad is een van de belangrijkste steden in het PKK-gebied en ligt in het zuidoosten van Turkije tegen de grens met Syrie.

Cizre is door het Turkse leger met tanks omsingeld. De burgemeester, die in september door de Turkse overheid werd afgezet, maakt zich ernstige zorgen over de voortdurende beschietingen in de stad. Er zijn al veel doden gevallen in de regio en de bevolking is er doodsbang.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het land. De CDA'er vindt dat Europa de betalingen aan Turkije moet stopzetten, omdat Turkije mensenrechten en afspraken schendt.