Op weg naar 2016! - Onafhankelijke Fractie Klein

In de Kerst- en Nieuwjaars periode wordt vaak teruggekeken op het afgelopen jaar. Als ik terugblik dan zie ik een Vrijzinnige Partij in ontwikkeling. In korte tijd hebben we mee gedaan aan de Provinciale Statenverkiezingen, hebben we in de Jaarbeurs gestaan en hebben we onze jonge partij verder opgebouwd. Dan zie ik ook een politiek jaar waarin onze fractie veel initiatieven genomen heeft, veelvuldig actief aan het parlementaire debat heeft deelgenomen, voorstellen aangenomen heeft gekregen en honderden mensen ontvangen heeft hier in het Kamergebouw. Dit alles was alleen mogelijk met een enthousiast team; een team van betrokken medewerkers, energieke stagiaires en veel vrijwilligers. En natuurlijk is dat ook met vallen en opstaan gebeurd. Natuurlijk waren er teleurstellingen, maar de momenten met positieve energie waren gelukkig veruit in de meerderheid. Daar gaan we voor en blijven we ook in 2016 voor gaan!

Politiek gezien was het ook een merkwaardig jaar, zeker na de Eerste Kamerverkiezingen in mei. De verhoudingen in de Eerste Kamer kwamen al niet overeen met de verhoudingen in de Tweede Kamer. Maar met slechts 21 coalitiezetels in de Eerste Kamer werd het buurten bij andere partijen nog sterker. Daar waar het gekonkel zich eerst voornamelijk afspeelde in de achterkamertjes, verplaatste dit zich na deze verkiezingen zelfs naar de eetkamer van een senator thuis of gingen Kamerleden voortaan ministeriele persberichten redigeren.

Het probleem zit `m niet zo zeer in het voeren van overleg op zich. Dat doet hopelijk iedere volksvertegenwoordiger. Juist door contact te houden en in overleg te blijven met anderen wordt de basis voor oplossingen gelegd. Daarom heb ik ook beraad met bijvoorbeeld de OSF-senator, eerst Kees de Lange en nu Henk ten Hoeve. Maar overleg is iets anders dan het tentoon spreiden van marionetten-gedrag. We moeten naar een politiek zonder marionetten; naar een politiek waarbij juist door middel van dialoog en consensus verbinding tussen mensen wordt gestimuleerd - zowel binnen als buiten het politieke speelveld. Op deze manier houden we de weg naar nieuwe vrijzinnige oplossingen open.

Vanuit die gedachte zijn we ook zelf aan de slag gegaan. En dan niet binnen de beperkte arena van de Tweede Kamer - daar waar opgeklopte polemiek en marionettengedrag juist hoogtij vieren - maar juist daarbuiten. Want er zijn genoeg mensen die vanuit verschillende invalshoeken idealen nastreven. Mensen die deze idealen uiteindelijk willen realiseren door ook deel te nemen aan onze representatieve democratie. Om het systeem te veranderen, zul je immers eerst aan het systeem moeten deelnemen. Daarom heb ik samen met bestuur en Ledenparlement van de Vrijzinnige Partij ook voor de onorthodoxe weg gekozen om met andere politieke partijen in overleg te treden. Hoe kun je elkaar versterken in plaats van bestrijden? Dat versterken kan dan zowel op organisatorisch als op politiek gebied. Het delen van kennis en ervaring staat hierbij voorop. Een dergelijke samenwerking is een uitermate interessante politieke uitdaging, de uitdaging voor 2016! Onze insteek hierbij is positief; we gaan uit van mogelijkheden en kansen in plaats van belemmeringen en restricties. Een dergelijke houding is voor de buitenwacht natuurlijk lang niet altijd even interessant. `Sappig nieuws' is zelden optimistisch nieuws. Het feit dat de Piraten Partij vooralsnog geen samenwerking wil krijgt hierdoor veel meer media-aandacht dan het gegeven dat bijvoorbeeld de Partij voor Mens en Spirit en de Basisinkomen Partij wel positief tegenover samenwerken staan.

De Vrijzinnige Partij staat voor een optimistische, open attitude. Ik ben er van overtuigd dat je meer kunt bereiken wanneer je met elkaar de dialoog aangaat. Laat dat ook een wens zijn die de Vrijzinnige Partij uitspreekt richting alle mensen in Nederland, al dan niet verenigd in politieke partijen of bewegingen. Alleen met een dergelijke kompas kunnen we koers zetten naar de verkiezingen begin 2017.