Uitvinders winnen Nationale Wetenschapsquiz van wetenschappers

Knapste koppen van 2015 bekend

Op welke planeten komt aurora voor? Wat gebeurt er met een kip als haar linker eierstok als gevolg van een ontsteking niet meer functioneert? En heeft een vol, of leeg achtbaankarretje als eerste de volledige baan afgelegd? Arno Haverkamp, Elwin Dijck en Sophie Aldenhuijsen beantwoordden alle vragen van de Nationale Wetenschapsquiz juist en zijn de publiekswinnaars van de Nationale Wetenschapsquiz 2015. De quiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO.

Op kerstavond kon heel Nederland zien hoe twee teams van wetenschappers en uitvinders zich, aangemoedigd door een enthousiast publiek, bogen over vijftien vragen in de categorieën biodiversiteit, klimaat, licht en water. Hoogleraar wetenschapscommunicatie, wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets en televisieverslaggever en presentator Pieter Hulst stelden met verve de vragen, waarna met grappige en ingenieuze proefjes, filmpjes en demonstraties uitgelegd werd wat het goede antwoord was. Alhoewel aan elkaar gewaagd, won het team uitvinders het van de wetenschappers. Martin van der Mark, Principal Scientist bij Philips Research, kwam tijdens de televisie-uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz als grote winnaar uit de bus en won een weekendje weg naar Texel. Van der Mark: ‘Ik speel al jaren thuis mee voor de televisie, dus het was fantastisch om aan de uitzending mee te mogen doen. Om dan ook nog te winnen is een hele eer!’

Publiekswinnaars

Arno Haverkamp wint een weekend Den Haag met exclusieve rondleiding in het Mauritshuis. De 3D-printer is gewonnen door Elwin Dijck uit Groningen, en Sophie Aldenhuijsen uit Emst krijgt een drone. Naast 984 individuen deden 133 groepen mee met de quiz. Het ‘Wilmott Team’, een internationaal team van wiskundigen, had als enige groep alle antwoorden goed en wint de groepsprijs: een rondleiding in Space Expo, het bezoekerscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Maarten Wesdorp behaalde de hoogste score van alle kijkers die tijdens de uitzending via tablet of telefoon meespeelden, hij mag een robotdinosaurus in ontvangst nemen.

Gemiddeld zeven vragen goed

De quiz werd 1117 keer schriftelijk ingevuld. Gemiddeld beantwoordden de publieksdeelnemers bijna zeven van de vijftien vragen goed. De vragen 2, over hoe een eierschaal weer hard gemaakt kan worden nadat deze zacht is gemaakt in azijn, en 10, op welke planeten aurora kan voorkomen, werden het minst vaak goed beantwoord, respectievelijk 296 en 298 keer. Vraag 6, hoe je een lichtstraal kan ombuigen, werd door 738 inzenders goed beantwoord en is hiermee de makkelijkste vraag. Van het aantal individuele inzenders was driekwart man en een kleine 25 procent vrouw.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.

Over de VPRO

De VPRO is een creatieve publieke mediaorganisatie die met inhoudelijk verdiepende programma’s en intelligent vermaak grenzen verkent. Door buiten de gebaande paden te treden en te duiden wat er in de wereld gebeurt, draagt VPRO bijn aan nieuwe inzichten en ideeënvorming. Vragen en antwoorden Nationale Wetenschapsquiz 2015