Kerstmis


Kerstmis 25-12-2015



Hoogfeest van de geboorte van de Heer

"Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst. Groot is zijn heerschappij, aan de vrede zal geen einde komen."

Een beroemde tekst, wellicht bekend uit drie verschillende bronnen. Hij staat opgetekend in Jesaja 9,5-6. Gezongen wordt hij in de introitus van de dagmis van Kerstmis (Puer natus est nobis) en anderen zullen de tekst ook kennen van het oratorium The Messiah van G.F. Haendel.

Met Kerstmis viert de Kerk de geboorte van de Heer: Jezus Christus, Gods Zoon. De geboorteverhalen staan opgetekend in de evangelien van Lucas en Mattheues. Verhalen met een bijzondere portee waarin centraal staat dat in Christus de redder is geboren (Mt. 1,21 en Lc. 2,11). Zozeer heeft God de
mensen liefgehad dat Hij zijn Zoon naar de wereld heeft gestuurd, lezen wij bovendien in het evangelie van Johannes (3,16). Op een bepaald moment in de geschiedenis, op een bepaalde plaats op aarde is Jezus geboren. Het Woord van God is vlees geworden, zo verwoordt Johannes het (1,14). We
vieren deze menswording van Gods Zoon met Kerstmis.

God zelf die mens geworden is tot heil en genezing, tot vreugde en vrede van het volk. Kerstmis is het feest van God die onder ons heeft willen wonen.

Kerstmis wordt in de Kerk gevierd met meerdere H. Missen: de vigiliemis in de vooravond van 24 december, de nachtmis rond middernacht en op 25 december de dageraadsmis en de dagmis. De liturgische kleur is wit, de kleur van de vreugde.

Foto: Glas-in-loodafbeelding van de geboorte van de Heer in de St. Catharina in Bethlehem