Kerstboodschap van de Gevolmachtigde Minister

Landgenoten en vrienden van Aruba,

Met het naderen van het kersfeest komt het moment dat wij als gemeenschap moeten kunnen kijken naar ons bestaan; naar onze rol op deze aarde. Angst en onachtzaamheid mogen nooit onze raadgevers zijn.

In deze donkere dagen mogen we nooit de hoop verliezen, ongeacht hoe sommige gebeurtenissen voor ons harde beproevingen zijn. De beelden van de grote groep vluchtelingen uit oorlogsgebieden komt dagelijks via de media naar ons toe. Het dieptepunt van dit drama was de foto van een driejarige jongetje, vermoedelijk afkomstig uit Kobani in Syrie op een Turks strand. Hij heette Aylan Kurdi. Even was de wereld stil. In die stilte werd er hoop gegrepen dat er een permanente oplossing voor de situatie in het Midden-Oosten moet komen. Wij zijn allen verantwoordelijk om hieraan bij te dragen dat deze hoop wordt verwezenlijkt in de tijd die voor ons ligt.

Dichter bij huis, Aruba dus, dreigt ook een mensonwaardig drama, weliswaar van een andere orde. De economische situatie in het zuidelijke buurland van Aruba, heeft geleid tot een toevlucht van Venezolanen naar Aruba op zoek naar goederen die schaars zijn in hun geboorteland. De recente verkiezingen in Venezuela met een duidelijke verschuiving in het politiek spectrum biedt kansen voor een "politieke lente" in Caracas. Ook hier kunnen we nu met passend gevoel van vertrouwen kijken naar een permanente verandering in deze situatie in de nabije toekomst.

Afgelopen zomer werd de Arubaanse gemeenschap diep in haar hart geraakt met de tragische dood van Mitch Henriquez. Het gewelddadige optreden van een aantal politiemannen bij arrestatie van Mitch Henriquez, heeft licht geworpen op wat voor een rechtstaat wij voor staan. Een rechtstaat van vrijheid, maar tegelijkertijd ook van gerechtigheid. De Arubaanse gemeenschap in het algemeen, maar de familie van Mitch in het bijzonder, houden zich vast aan het vooruitzicht dat het recht zal zegevieren in het afhandelen van deze zaak komend jaar.

Met een verruimd bewustzijn over de hoop die de toekomst voor ons brengt, kunnen we tijdens het kerstfeest anderen laten merken hoe blij en dankbaar we voor ze zijn. Dit is en blijft de geest van de feestdagen. Het vormt misschien ook het juiste moment om aan diegenen te denken die niet altijd dichtbij zijn: een verre familielid, een oud collega of een goede vriend. Met de mogelijkheden van onze digitale wereld, moet het makkelijker zijn om contact te leggen met mensen die een tijd uit ons zicht waren verdwenen.

Met het afsluiten van 2015, beginnen we aan een nieuw jaar. Aruba staat komend jaar stil bij de viering van 30 jaar Status Aparte. Een ideaal moment om als land te laten zien wat we hebben bereikt in dertig jaar autonomie. Het is ook een tijd om te reflecteren waar het niet altijd even goed is gegaan en om hier kracht uit te putten voor de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen. Als Gevolmachtigde Minister zal ik alles in het werk stellen om van het jubileumjaar van onze Status Aparte een positief jaar te maken. Met de medewerking en de steun van velen die ik tot nu heb gekregen, zie ik het jaar 2016 met vertrouwen tegemoet.

Ik wens u allen, uw familie en vrienden een gezegend kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.

De Gevolmachtigde Minister van Aruba

J. A. ( Alfonso) Boekhoudt