Introdans danst sfeervol Kerstgala

Persbericht december 2015

Introdans danst sfeervol Kerstgala

In de periode van 26 tot en met 29 december danst Introdans een feestelijk en sfeervol KERSTGALA. De beide ensembles van Introdans delen het podium in een bijzonder programma, dat exclusief in Stadstheater Arnhem en Theater Orpheus in Apeldoorn te zien is. In de editie van dit jaar gaan de twee kanten van Kerst hand in hand: sfeer en ingetogenheid naast vrolijkheid en feestgedruis. Na twee imponerende topstukken uit het repertoire van meesterchoreografen Jiří Kylián en Nils Christe, maakt de jonge generatie er een uitbundige boel van, met twee creaties waarin humor, dynamiek en een perfecte timing voorop staan.

Nederlandse première

Het werk van de jonge, internationaal veelgevraagde Zweed Alexander Ekman kenmerkt zich vooral door een fantastisch gevoel voor humor en een meesterlijke timing. Voor het eerst is nu een van zijn eerste creaties in Nederland te zien, het aanstekelijke Swingle Sisters. De basis van zijn choreografie lijkt simpel, maar de manier waarop de Zweed zijn ideeën uitwerkt, getuigt elke keer weer van een groot en eigenzinnig talent. Swingle Sisters werd oorspronkelijk gemaakt voor het Internationale Choreografenconcours in Hannover, waar het meteen twee prijzen won.

Van Jiří Kylián wordt tijdens dit KERSTGALA Kinderspelen gedanst, een van zijn vroege meesterwerken. Net als het beroemde, gelijknamige schilderij van de Vlaming Pieter Brueghel de Oude – waar Kylián zich door liet inspireren – toont de choreografie ogenschijnlijk onschuldig spelende ‘kinderen’. Maar wie verder kijkt, ziet dat hun spel de wereld van de volwassenen spiegelt en deze met compromisloze eerlijkheid en wijsheid onder de loep neemt. In Kleines Requiem, schetst choreograaf Nils Christe op ontroerend mooie wijze de verschillende fasen van rouw. ‘Sommige delen grijpen je echt naar de strot’, schreef een recensent over Kleines Requiem. LUX tenslotte is een heerlijke ‘happy’ choreografie van de jonge danser en dansmaker uit het Introdans-tableau Laurent Drousie: uitzonderlijk energiek en dynamisch.

INTRODANS BEWEEGT JE

Introdans geeft op een creatieve, verrassende wijze een eigentijdse invulling aan ballet. Wervelend, de zwaartekracht tartend, neemt Introdans iedereen mee in de totaalbeleving van dans: vol passie en met internationale klasse. Introdans gelooft dat de taal van dans zó universeel is dat dit hele generaties bindt en in beweging brengt. Dit doet Introdans door aansluiting te houden met een breed publiek en met hen actief de verbinding aan te gaan. De voorstellingen worden gedanst voor jong & oud(er) en er zijn activiteiten en projecten voor heel veel verschillende doelgroepen. Want Introdans beweegt je. www.introdans.nl