Het ‘wapen’ van Thatcher vanaf Tweede Kerstdag te zien in Tassenmuseum

PERSBERICHT

Het ‘wapen’ van Thatcher vanaf Tweede Kerstdag te zien in Tassenmuseum Hendrikje

Amsterdam, 23 december 2015 – Vanaf Tweede Kerstdag is de iconische tas van Margaret Thatcher te zien in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Het museum kocht de grijze, leren handtas van het merk Asprey uit 1980 bij veilinghuis Christie’s in Londen. Thatcher was onafscheidelijk van haar handtas, ook wel haar ‘wapen’ genoemd. Het stond symbool voor haar macht. De eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië droeg de tas in 1984 op Camp David, waar zij een bezoek bracht aan president Reagan. Ook is zij in 1981 met de tas gefotografeerd toen zij haar ambtswoning op Downing Street 10 betrad. Op 26 december om 12 uur vertelt directeur Sigrid Ivo over de relatie die The Iron Lady met haar iconische tas had. Vervolgens krijgt de tas een plek in de vaste presentatie. Publiek en pers is van harte welkom om dit feestelijke moment bij te wonen. Voor meer informatie over het museum, zie www.tassenmuseum.nl.

De iconische leren tas

De grijze, leren tas van Margaret Thatcher is niet de meest opvallende tas uit de collectie van het Tassenmuseum. De tas van Thatcher van het merk Asprey is zakelijk en zonder franjes. Thatcher gebruikte de tas voor het bewaren van dossiers, uit het oog van de tegenstanders. Ze noemde haar tas ook wel ‘de enige veilige plek’ van Downing Street. Als zij bij kabinetsvergaderingen de tas op tafel zette, was dat een teken dat men kon beginnen. Ook al was zij op dat moment niet aanwezig. De mythe bestaat dat Thatcher ooit iemand fysiek met haar tas heeft geslagen. Maar de handtas staat vooral symbool voor haar dominante regeringsstijl. Door de sterke relatie met haar tas ontstond midden jaren ’80 het werkwoord handbagging; het op een intimiderende manier verbaal aanvallen van haar tegenstanders.

Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam, het grootste Tassenmuseum ter wereld, heeft een collectie van meer dan 5.000 tassen. Het museum vertelt een verhaal over mode, kunst, gewoonten en geschiedenis. Tassenmuseum Hendrikje behoort tot de top 10 beste modemusea ter wereld en is in het bezit van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design. Tot de collectie behoren bruidsbuidels, aalmoezentassen, schooltassen, reticules, handtassen, clutches, avondtassen en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Het Tassenmuseum is gevestigd in een schitterend grachtenpand met twee 17e eeuwse stijlkamers en een gezellig museumrestaurant waar bezoekers kunnen lunchen, high tea-en of een kopje koffie kunnen drinken. Zie voor meer informatie www.tassenmuseum.nl.