De documentaire MijnstreekComplex in Limburg Doc


L1 TV zendt de documentaire MijnstreekComplex uit.

De documentaire van Sergej Kreso gaat over jongeren in de voormalige Limburgse mijnstreek die een halve eeuw na de aankondiging van de mijnsluitingen zoeken naar manieren om het verleden te begrijpen en te (her)waarderen, ook al is er om hen heen niets meer dat aan de mijnen herinnert.

Urban culture: het nieuwe gezicht van de mijnstreek
Muziek, tatoeages, graffiti. De voormalige mijnstreek zit vol verwijzingen naar het mijnverleden. Maar wat hebben Zuid-Limburgse jongeren met een geschiedenis die is weggevaagd en waar amper over gesproken wordt door hun ouders en grootouders?

De film 'MijnstreekComplex' volgt enkele jonge mensen die zich in hun werk en persoonlijke leven sterk verbonden voelen met het mijnverleden. Ze zijn trots op het verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat wel van grote invloed is op hun leven en identiteit. Ieder op hun eigen manier
zoeken ze naar wegen om de herinnering aan de mijnen levend te houden. Op die manier belichamen de personages in deze film een streek die op zoek is naar zijn identiteit en de plek die het mijnverleden daarin zou moeten krijgen.

Ondanks dat vijftig jaar na dato bijna alle fysieke sporen zijn uitgewist, zitten de mijnen nog altijd in het DNA van de streek. Waar het mijnverleden lange tijd een pijnpunt was, vind je de symboliek tegenwoordig terug op muren, op lichamen en in de muziek: urban art als moderne relikwie. Zo
geeft de jongere generatie een hedendaagse interpretatie aan het mijnverleden.

`MijnstreekComplex' is een productie van Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met L1. Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds en het VSBfonds.

Limburg Doc
Zondag 27 december op L1 TV
Meer documentaires uit de serie Limburg Doc vindt u op www.L1.nl/LimburgDoc