Cultura Nova Jeugdtheaterfestival

PERSBERICHT

Verras opa en oma, papa en mama tijdens de kerstvakantie en neem ze mee naar het Cultura Nova Jeugdtheaterfestival in Theater Heerlen

Tijdens de kerstvakantie samen naar het theater! Cultura Nova presenteert haar tweede Jeugdtheaterfestival. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters worden op zondag 27 en maandag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur jeugd-en familievoorstellingen geprogrammeerd in verschillende zalen van Theater Heerlen. Een verrassend en gevarieerd programma voor jonge (vanaf 6 mnd) en oudere kinderen. Met toneel- en muziekvoorstellingen, workshops, films en verteltheater.

Twee bijzondere Nederlandse premières: in de droomvoorstelling Slumberland (6+) gaat Zonzo Compagnie voor de tweede keer een samenwerking aan met de gevierde cineaste Nathalie Teirlinck. Bekende muzikanten An Pierlé en Fulco Ottervanger (jazztrio De Beren Gieren) voorzien Slumberland live van een wonderlijk klankenuniversum. Ze verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zandgrot verlaat, de vleermuisjongen die het liefst ondersteboven leeft. Stuk voor stuk magische, ontroerende en grappige figuren. Ook een Nederlandse première is de bijzondere en grappige voorstelling x tot de zoveelste (8+) van Compagnie Frieda (BE) met één beginpunt maar wel 'x tot de zoveelste' mogelijkheden. Samen kiest het jonge publiek aan de hand van objecten het verloop van het verhaal. In het begin is alles mogelijk. Vick Verachtert en Nikè Moens nodigen het publiek uit om deel te nemen aan het verhaal dat ter plekke zal ontstaan. Een verhaal over keuzes maken. Samen kiezen de kinderen welke weg de hoofdrolspeelster inslaat en komt één van de x tot de zoveelste mogelijkheden tot leven.

Anne Rats (bekend van o.a. ‘Otje’) maakt haar debuut als theatermaker met de voorstelling Adam en de anderen (7+), een coproductie van Het Laagland, Generale Oost en Stichting Roversdochter (NL) over acceptatie, met liefde naar elkaar kijken en durven te zijn wie je bent. De voorstelling gaat over Adam, die vanaf dag één, op school de rare jongen is. Ook thuis heeft hij het gevoel er niet helemaal bij te horen. Adam loopt weg van huis en zo begint een zwerftocht door de stad. Hij komt mensen tegen die net als hij “anders” zijn. En in ieder van hen: Slootman, Piraat, Carrièreman en Vogelvrouw ziet hij iets prachtigs.

Voor kinderen en ouders die houden van sprookjes, koningen, monsters en heldinnen brengt Theater FroeFroe (BE) de voorstelling Repelsteel (6+) naar Heerlen met in de hoofdrol een stinkende molenaarshater, een wraakzuchtig en kom-uw-belofte-na monster, zonder genade. Repelsteel is onwaarschijnlijk leuk en speelt door tot in je dromen. Parkstad Limburg Theaters presenteert de voorstelling Rapunzel door Van Hoorne Theaterproducties. Ontvoerd en opgesloten in een hoge toren. Zal haar redder ooit komen?

Ook voor de allerkleinsten is er veel te beleven. Baby’s, peuters en kleuters beleven Bach, Beethoven en Brahms in een bijzondere theatrale ontmoeting met muzikanten in de voorstelling Hemelsblauw (6 mnd.+) van Pantalone (BE) en in Glimp (2+) van Oorkaan (NL) worden ze meegenomen naar een betoverende droomwereld, waarin Tony Overwater (o.a. bekend van de CD’s van Kikker) en Rob Kloet (drummer van De Nits) jazzy klanken spelen. Samen met de kleurrijke beelden van Lotte van Dijck spelen zij een muzikaal spel met elkaar en met het publiek.

Filmhuis De Spiegel maakte een bijzondere selectie films voor het Jeugdtheaterfestival: Johan en de Verenkoning (6+), Ernest & Celestine (AL) en La Clé des Champs (AL). Deze films zijn gratis toegankelijk. Er zijn ook verschillende workshops. Maak je eigen animatiefilm van klei, papier, speelgoed of jezelf tijdens de animatieworkshops of leer de kneepjes van het draaien in een DJ workshop. In de workshop ‘Bouw je eigen droomstad’ van SCHUNCK* maak je een eigen droomhuis door te knippen, plakken en kleuren. Als het af is, zet je het neer in de stad. De stad wordt voller en voller met steeds meer droomhuizen! Ook ontwikkeld door SCHUNCK* is de workshop Groeivormen. Met een paar simpele bouwmaterialen ga je samen aan de slag om een steeds grotere constructie te bouwen.

Sesamstraat acteurs spelen een feestje voor Brammetje Boterhammetje? en Joes Boonen komt op verzoek van de kinderen terug naar Heerlen met haar nieuwe voorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Het theatercafé wordt tijdens het festival omgetoverd tot een speel en doe-plek met sprookjesachtige attracties van Theater FroeFroe, een heuse prentenboekenstad en de kinderspeeltuin Op Stapel waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en bouwen.

Kaartverkoop en reserveringen:

www.culturanova.nl / www.parkstadlimburgtheaters.nl / +31(0)45-5716607