Emmy Drop-Menko vertelt over de invloed van oorlog

PERSBERICHT

Hooghalen, 21 december 2015

Emmy Drop-Menko vertelt over de invloed van oorlog

Een leven zonder familie; in Sobibor vermoord

Op zondag 27 december 2015 vertelt Emmy Drop-Menko over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, in het museum van Kamp Westerbork. Emmy is pas vier jaar oud als de oorlog uitbreekt en overleeft de oorlog in onderduik. Ze is de enige overlevende van het gezin; haar vader, moeder, broer en zus worden in Sobibor vermoord. Na de oorlog breekt een ellendige tijd aan voor Emmy.

Emmy Drop-Menko is in 1938 geboren in Hengelo. In 1939 verhuist het Joodse gezin Menko naar Amersfoort waar haar vader een nieuwe winkel begint. In 1942 duikt het gezin onder. Emmy wordt om veiligheidsredenen gescheiden van haar familie. Eerst wordt zij ondergebracht in Ter Wolde, daarna in Deventer en Arnhem. Emmy maakt het naar omstandigheden goed en gaat gewoon naar de kleuterschool. In september 1944 wordt Arnhem geëvacueerd en Emmy van haar pleegouders gescheiden. Emmy’s ouders, broer en zus worden verraden, opgepakt en op 23 juli 1943 in Sobibor vermoord.

Vernietigingskamp Sobibor

Na de opstand van gevangenen in Sobibor op 14 oktober 1943 besloot de SS dit op vernietiging gerichte kamp met de grond gelijk te maken: alle sporen van de moord op zeker 160.000 Joden moesten worden uitgewist. De tentoonstelling Sobibor – Het geheugen van de grond in het museum van kamp Westerbork laat zien hoe belangrijk archeologisch onderzoek kan zijn op een historische plek als Sobibor in Polen.

Na de oorlog begint een ellendige tijd voor Emmy. Een zus van Emmy’s vader neemt Emmy in huis, maar is te getraumatiseerd om goed voor haar te zorgen. Daarna komt zij bij een oom terecht. Op haar achttiende dwingt Emmy bij de kantonrechter af dat zij naar haar pleegouders terug mag. Binnen korte tijd herstelt Emmy daar en begint aan haar eigen leven. Emmy heeft nog enkele dierbare herinneringen aan haar familie. Ze vindt het belangrijk om jonge mensen te laten zien welke invloed oorlog heeft op een mensenleven.

Op zondag 27 december vertelt Emmy Drop-Menko haar verhaal in het museum van Kamp Westerbork. De ooggetuigenlezing begint om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.