Wrakopruimingsverdrag per 1 januari 2016 in Nederland in werking

Op 1 januari 2016 treedt in Nederland het Wrakopruimings-verdrag in werking. Vanaf deze datum moeten `alle Nederlands gevlagde schepen groter dan 300 GT beschikken over een certificaat dat aantoont dat voor het schip een aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten voor de kosten van opruiming van schip en lading als het schip vergaat.

Het verdrag verbetert de mogelijkheden voor kuststaten om te bewerkstelligen dat wrakken van zeeschepen snel en adequaat worden verwijderd en om op te treden tegen bijna zinkende of strandende schepen. Dit geldt ook voor al dan niet losgeslagen lading die gevaar voor het scheepvaartverkeer, het mariene milieu of andere kuststaatbelangen oplevert.

Met de inwerkingtreding wordt in Nederland uitvoering gegeven aan het Verdrag van Nairobi over wrakopruiming, dat tot stand is gekomen onder de hoede van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

Het vereiste certificaat dient vanaf 1 januari a.s. te worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. De KVNR heeft krachtig bezwaar aangetekend tegen het ongekend hoge tarief van 270 euro dat reders in rekening wordt gebracht.