Provincies voor helft eigenaar van Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij

De provincies Groningen, Fryslan en Drenthe worden voor 50% aandeelhouder van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). De provincies en het ministerie van Economische Zaken hebben hierover een principeakkoord bereikt. De provincies zijn op dit moment nog voor 0,03 procent eigenaar.

De drie provincies leggen het principeakkoord voor aan de Provinciale Staten. Na instemming vindt de bekrachtiging eind juni 2016 plaats tijdens de aandeelhoudersvergadering van de NOM.

De noordelijke provincies krijgen naast meer regionale sturingsmogelijkheden op de NOM ook meer zeggenschap op het vermogen van de NOM. Daardoor blijft er meer rendement beschikbaar voor inzet in de noordelijke economie.

De aandelendeal is voorbereid door de drie noordelijke gedeputeerden Economische Zaken Sander de Rouwe (Fryslan), Patrick Brouns (Groningen) en Henk Brink (Drenthe). Samen willen ze de economie in het Noorden bevorderen.

De Rouwe: "De NOM wordt meer van de regio. Deze stap past in de ambitie van de provincies om actiever de economie van het Noorden te stimuleren. Dankzij het akkoord heeft de NOM meer financiele zekerheid voor de komende jaren. Ook komt geld beschikbaar voor meer innovatieve economische structuurversterkende investeringen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit principeakkoord alleen maar winnaars kent, en goed is voor de noordelijke economie.''

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: `Er is het ministerie van Economische Zaken veel aan gelegen om een stevige impuls te geven aan de economie van de drie Noordelijke provincies. De NOM vervult daarbij een belangrijke rol. Dit doet ze onder andere door het verstrekken van risicokapitaal aan het MKB. Ook zet ze in op acquisitie en business development. De keuze van de drie provincies om voortaan met het ministerie van EZ als gelijkwaardige partners binnen de NOM samen op te trekken, verstevigt deze rol. Het vergroot het economisch perspectief van de regio.'