Meedenken over polder Oosterwolde


29-12-2015: Dinsdag 8 december vond in het dorpshuis in Oosterwolde een open gesprek en brainstorm plaats over de toekomst van de polder Oosterwolde.

Veel verschillende mensen en partijen met belangen of interesse in het gebied waren genodigd. De organisatie van de avond was in handen van Will2Sustain.

Aanleiding voor de avond was de zorg van de initiatiefnemer over de ontwikkelingen in het gebied, maar ook over de mogelijkheden om het gebied op een duurzame wijze te ontwikkelen.

De aanwezigen, zo'n 30 vertegenwoordigers van circa 20 verschillende belangenorganisaties, werden door Jan Koornberg op bevlogen wijze bijgepraat over de geschiedenis van de polder. Daarnaast gaf Anja Hospes een presentatie over het agrarisch natuurbeheer in het gebied. Vervolgens gingen de
aanwezigen in drie groepen uiteen om met elkaar van gedachten te wisselen over de sterktes, de zwaktes, de toekomstmogelijkheden en bedreigingen voor het gebied. De kracht van het gebied zit hem vooral in het open weidelandschap wat door de boeren is gevormd voor agrarische doeleinden, maar
waar de natuur ook van heeft geprofiteerd, en in het bijzonder de (weide)vogels. Het gebied leent zich ook goed voor recreatie vanwege haar veelzijdigheid (weiden en water) en de rust die er heerst.

De aanwezigen waren het met elkaar eens; de polder Oosterwolde is een polder om zuinig op te zijn en het is goed om samen met verschillende belangenorganisaties verder te denken over en werken aan de ontwikkeling van het gebied. Daarom besloot men om in het voorjaar van het nieuwe jaar
nogmaals bij elkaar te komen. Wie niet aanwezig was maar wel interesse heeft om mee te denken en praten, en meer informatie over de uitkomsten van de avond wenst, kan dit kenbaar maken bij Geert Jan Prins via prins@will2sustain.com.