Ex-premier Olmert moet gereduceerde straf uitzitten

in Israel / by Elise Friedmann / on 29/12/2015 at 11:55 / Tags: Westbank, Vredesproces, PA

De Israelische ex-premier Ehud Olmert moet een straf van 18 maanden uitzitten wegens omkoperij. Dit besloot de Hoge Raad vanmorgen; die wees daarmee gedeeltelijk een beroep van de ex-premier toe. De oorspronkelijke straf was zes jaar, en betrof ook andere beschuldigingen. Olmert wordt de eerste Israelische premier die een gevangenisstraf moet uitzitten.

Olmert werd eind maart dit jaar veroordeeld voor het accepteren van omkoopsommen in de tijd dat hij nog burgemeester was van Jeruzalem (1993 tot 2003). In ruil voor het geld zou hij de bouw van het Holylandproject hebben vergemakkelijkt. De rechter nam dit zwaar op - hij noemde het een voorbeeld van een `corrupt en verrot' bewind -, en wees de eis van de openbare aanklager toe: een straf van minimaal zes jaar plus een hoge boete.

Olmert ging hiertegen in beroep, onder meer omdat de verdediging een belangrijke getuige niet had kunnen horen; die was overleden toen de zaak voorkwam. De uitspraak van vanmorgen was daarvan het gevolg. Olmert zal naar verwacht op 15 februari beginnen aan zijn straf.

Behalve Olmert werd nog een andere ex-burgemeester van Jeruzalem veroordeeld in de `Holylandaffaire', Uri Lupolianski, en de voormalige voorzitter van Bank Hapoalim, Danny Dankner.

Olmert volgde Ariel Sharon op toen deze plotseling werd geveld door een beroerte. Hij was premier van 2006 tot 2009. Tijdens de vredesonderhandelingen in Annapolis was Olmert, zo schreef hij in zijn memoires, zeer dicht bij een overeenkomst met Abbas. Hij deed een van de verst reikende voorstellen aan de toemalige PA-premier. Nu nog wordt er verwezen naar de kaart die dit voorstel van Olmert toont. Maar Abbas brak daarop plotseling de onderhandelingen af, zonder op het voorstel te reageren. Volgens Abbas deed hij dit omdat hij `geen verdrag wilde sluiten met een vertrekkende premier'; Olmert had toen zijn aftreden al aangekondigd. Hij trad af wegens de beschuldigingen van corruptie, fraude, belastingontwijking en vertrouwensbreuk, waarvoor hij nu naar de gevangenis gaat.