Aanpak overlast op parkeerterrein BS de Boemerang, Tilburg

Bewonersbrief Gemeente Tilburg, 24 december 2015. Kenmerk 16006

De afgelopen maanden zijn er vanuit basisschool de Boemerang, kinderopvang Kinderstad en omwonenden verschillende meldingen binnengekomen bij de politie en Gemeente Tilburg over hangjeugd op het parkeerterrein achter de school. Deze meldingen gingen voornamelijk over afval dat op het parkeerterrein en de ingang van de school werd achtergelaten en kapot glaswerk op het speelterrein. Tevens zijn er een paar incidenten geweest waarbij jongeren de ingang van de school blokkeren en een onveilige sfeer creëerden. Dit is aanleiding voor de gemeente Tilburg om samen met de politie, jongerenwerk R-Newt, buurtsport, basisschool de Boemerang en Kinderstad actie te ondernemen.

Na overleg met alle betrokken instanties zijn er verschillende acties uitgezet om de overlast te beperken.

Er zijn meerdere afvalbakken geplaatst op het parkeerterrein en politie en jongerenwerk bezoekt de plek regelmatig om jongeren te controleren en aan te spreken.

Begin december is er een bijeenkomst geweest waarbij een aantal jongeren waren uitgenodigd die door de politie op deze locatie waren geregistreerd. Doel van deze bijeenkomst was de jongeren bewust maken van de overlast en mee laten denken om deze overlast op te lossen. Ruim 20 jongeren zijn naar deze bijeenkomst gekomen en hebben actief meegedacht en wensen en oplossingen aangedragen. Zij kwamen met 3 wensen, zodat de overlast wordt beperkt:

1. Afvalbakken, het liefst een vangnet, zodat afval in het net gegooid kan worden. Wat er naast valt kan makkelijk opgeruimd worden.

2. Een overkapping waar je droog kan staan. Met bankje en afvalbak of vangnet.

3. Sportactiviteit in de sportzaal van de Boemerang.

De volgende afspraken zijn tijdens deze bijeenkomst gemaakt:

 Buurtsport heeft in samenwerking met jongerenwerk R-Newt een drietal sportactiviteiten georganiseerd. In januari wordt bekeken of dit wordt gecontinueerd. Dit is afhankelijk van hoe het de eerste 3 keer is gegaan.

 De gemeente gaat bekijken wat er mogelijk is om de wensen voor een vangnet en overkapping te regelen. Dit zal niet op korte termijn gebeuren. De jongeren moeten eerst laten zien dat ze zich aan de afspraken kunnen houden en het terrein netjes kunnen houden en geen overlast veroorzaken.

 De overkapping voor de school is verboden terrein voor onbevoegden op basis van art. 461 van wetboek van strafrecht en dat blijft zo. Verschillende jongeren hebben een boete ontvangen nadat ze hier toch zijn aangetroffen.

 Een aantal weken geleden is er een tijdelijke camera geplaatst bij de ingang van het parkeerterrein om extra toezicht te houden op de afspraken en overtredingen vast te leggen. Ook op basis van deze camerabeelden kunnen boetes worden uitgeschreven.

Met deze afspraken hopen we dat de overlast de komende tijd aanzienlijk minder wordt.

Meer informatie

Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Janna Kuiper van de gemeente. Zij is vanaf 4 januari 2016 tijdens werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 013 542 98 03 en per e- mail janna.kuiper@tilburg.nl.