Israel: Immigratie weer omhoog, vooral uit Frankrijk

in Israel / by Elise Friedmann / on 29/12/2015 at 18:22 / Tags: antisemitisme, EU

In 2015 emigreerde er een record aantal Franse Joden naar Israel, blijkt uit de voorlopige cijfers van het Jewish Agency. Ook de aliya (emigratie naar Israel) van Joden uit andere landen was hoog: alles bij elkaar kwamen er bijna 30.000 nieuwe immigranten. Dat is 3.500 meer dan in 2014, en het hoogste aantal in 15 jaar. Al met al had Israel in september ongeveer 8,4 miljoen inwoners volgens het Israelische CBS, waarvan ongeveer 75 procent Joods.

Naast Frankrijk kwamen er ook veel immigranten uit Rusland, vooral uit economische overwegingen, en uit de Oekraine met zijn conflicten kwamen er ongeveer zevenduizend, tegen bijna zes vorig jaar.

Volgens het Jewish Agency (JA) trokken er in 2015 zo'n 7.900 Franse Joden naar Israel. Dat is tien procent meer dan de 7.000 die vorig jaar Frankrijk tot het land met de grootste aliya maakten. Dat aantal is overigens wel wat lager dan verwacht. JA-hoofd Natan Sharansky voorspelde na de aanslagen in de koshere super en de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs een uittocht van meer dan tienduizend Franse Joden.

De reden om te emigreren is lang niet alleen antisemitisme en de grote aanslagen in Parijs van dit jaar, zei JA-woordvoerder Yigal Palmor. Iedereen heeft zijn eigen combinatie van redenen; ook economische onzekerheid in Frankrijk speelt bijvoorbeeld een rol. Maar ook in Israel is het niet altijd gemakkelijk om werk te vinden voor Fransen met een academische opleiding. Buitenlandse diploma's worden in Israel vaak niet volledig erkend. Daarover is grote onvrede; het aantal hoog opgeleide immigranten blijft daardoor mogelijk wat achter bij de verwachtingen. Franse immigranten (in spe) willen dat dit verandert. Zij vragen ook om belastingverlaging voor bedrijven uit Frankrijk die een vestiging willen openen in Israel, waar zij dan kunnen gaan werken. Onder de nieuwe immigranten zijn veel ondernemers, die in Israel een bedrijf willen opstarten.

Procentsgewijs is de immigratie uit Frankrijk lager dan het misschien vanuit Nederland lijkt. Frankrijk heeft nog steeds de grootste Joodse gemeenschap van Europa, met zo'n 550.000 mensen (ter vergelijking: de Joodse gemeenschap in Nederland wordt geschat op ruwweg 45.000). Na de oorlog groeide het aantal Joden door immigratie uit de voormalige Franse kolonies in de Magreb.

Foto: Feestelijke landing van nieuwe immigranten in december 2007, Eic413 via WikiCommons