Waarom V&D nog voor de jaarwisseling failliet moest

V&D heeft het nieuwe jaar net niet gehaald. Het bedrijf is vandaag officieel failliet verklaard en dat is niet zomaar. Dit zijn de 3 belangrijkste redenen waarom V&D 2016 niet mocht halen:

#1

De loonkosten bij V&D zijn elke maand zo'n 9 miljoen euro. Eigenaar Sun Capital draaide daar tot het faillissement nog voor op maar is daar nu vanaf. Als V&D pas na de jaarwisseling failliet was gegaan had het private equityfonds uit Florida ook in het nieuwe jaar nog minimaal een maand de

salarissen moeten betalen. Nu neemt het UWV die verplichting voor de komende 6 weken op zich. In die periode blijven de winkels open. Daarna komt het personeel in de WW terecht.

#2

Het faillissement maakt de kans op een snelle doorstart groter. Kopers willen met een schone lei kunnen beginnen. Daarom is het belangrijk dat alle ballast uit het verleden zo snel mogelijk wordt weggestreept. Nu de schulden weg zijn en een nieuwe eigenaar geen rekening meer hoeft te houden

met duur personeel en andere verplichtingen is het bedrijf veel interessanter.

#3

De voorjaarscollectie van V&D staat op een kade in Shanghai. Zolang er niet betaald wordt weigert de producent de kleding te verschepen. Als er niet snel een doorstart komt zal de voorjaarscollectie verkocht worden aan de hoogste bieder. Haast is dus geboden om dat te voorkomen.