Staatssecretaris Klijnsma volgt SER-advies: ondernemingsraad krijgt ..


31 december 2015

Werknemers krijgen via de ondernemingsraad (OR) meer invloed op hun pensioenregeling. De OR krijgt namelijk het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging van een pensioenregeling. Nu heeft de OR bij een ondernemingspensioenfonds alleen instemmingsrecht als de werkgever van plan is
een pensioenregeling vast te stellen of in te trekken, maar niet als de werkgever de pensioenregeling wil wijzigen. Staatssecretaris Klijnsma heeft een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij volgt hiermee het advies van de SER van juni 2014.

Als er al afspraken zijn gemaakt in een cao over de pensioenen, dan heeft de OR geen instemmingsrecht.

Met dit wetsvoorstel is duidelijk gemaakt dat het instemmingsrecht van de OR zich richt op de inhoud van de arbeidsvoorwaarde pensioen. De OR heeft geen instemmingsrecht over de keuze van de pensioenuitvoerder, omdat de werkgever daarvoor verantwoordelijk is. Daarop bestaat een uitzondering.
De OR heeft wel instemmingsrecht als het een buitenlandse pensioenuitvoerder betreft. Het overbrengen van een pensioenregeling naar een buitenlandse pensioenuitvoerder kan namelijk ook gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarde pensioen.

[IMG] print
[IMG][IMG][IMG]