Principeakkoord cao Dranken bereikt


Principeakkoord cao Dranken bereikt

Geplaatst op 17 december 2015
[IMG]
We hebben met de werkgevers in de Dranken een principeakkoord bereikt over de cao 2016-2017. In het kort beslaat het bereikte akkoord het volgende:

Looptijd:

De cao heeft een looptijd van 2 jaar. Van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017.

Loonsverhogingen, totaal 3,8%:

* De lonen worden in totaal met 3,8% verhoogd. Structureel worden de lonen per 1 augustus 2016 met 0,85% en per 1 mei 2017 nog eens met 1,6% verhoogd.
* 2016 en 2017 zijn de laatste jaren waarin VUT wordt omgebouwd in pensioen en loon. Die VUT-gelden zijn dus verwerkt in de 3,8% loonsverhoging en in de hogere pensioenpremies.

Pensioen:

Door de aanpassing van de wettelijke maatregelingen moet de pensioenregeling aangepast worden. We verhogen dus de pensioenpremie. De komende jaren zal de pensioenpremie nog licht stijgen. Dat betekent dat de verhoogde premie in 2017 waarschijnlijk al ietsje te laag zal zijn. We hebben voor de
looptijd van deze cao afgesproken dat de premie in 2017 niet nog verder omhoog gaat om dit kleine tekort te betalen. Dat betekent dat in 2017 het opbouwpercentage waarschijnlijk iets naar beneden bijgesteld zal worden. In het principeakkoord kan je de details teruglezen.

Vakbondscontributie:

We hebben gelukkig af kunnen spreken dat tijdens de looptijd van deze cao alle vakbondsleden bij elke werkgever hun contributie fiscaal kunnen verrekenen. Dit betekent dat je bij je werkgever kan vragen om je netto betaalde contributie te verrekenen met je brutoloon waardoor je netto minder
betaald. Dit voordeel kan oplopen tot 52% van je betaalde contributie.

Overig:

* We hebben afspraken gemaakt over het 3^e jaar WW. Het derde WW-jaar zal geregeld worden.
* Over het thema Flexibiliteit en Duurzame inzetbaarheid hebben de afspraak gemaakt dat de bonden met de werknemers in sector in gesprek gaan om tot een inzet te komen voor de volgende cao-onderhandelingen.
* We hebben over de participatiewet afgesproken dat de werkgevers er alles aan zullen doen om meer dan 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk aan te bieden voor de komende cao-periode.
* De cao- teksten zullen daar waar nodig aangepast worden aan nieuwe wet- en regelgeving.
* Er zal aan het ministerie het verzoek gedaan worden om de cao algemeen verbindend te verklaren. Hierdoor zal de cao voor alle werknemers in de sector van toepassing worden.

De tekst van het volledige akkoord kun je hier downloaden.

Stemmen

De bonden vragen hun leden, maar ook niet leden om hun stem online uit te brengen :

Of bonden uiteindelijk tot ondertekening van het akkoord over gaan wordt bepaald door leden van deze bonden. Maar om het draagvlak van dit akkoord te onderzoeken is het van belang dat je ook jouw stem uitbrengt. Uiteraard kun je ook gewoon via het online stemformulier je stem uitbrengen.


Vragen?

Mocht je vragen hebben over de onderhandelingen of je mening willen geven neem dan contact met me op. Je kunt contact opnemen per mail of bel (0345) 851010.

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Drankenindustrie
Geplaatst in: Actueel Nieuws