IDF: verhoogde ISIS-dreiging noordgrens

in Israel / by Elise Friedmann / on 31/12/2015 at 17:40 / Tags: Golan, Syrie, VN, Hezbollah, IDF

ISIS smeedt mogelijk plannen voor grootschalige terreuraanvallen vanuit Syrie, waarschuwt het Israelische leger. De noordgrens wordt versterkt.

Stafchef Gadi Eisenkot maakte woensdag een inspectieronde door de Golan en Galilea met het hoofd van de Noordelijke Strijdkrachten, Aviv Kochavi, en aanvoerder Amir Baram van de strijdkrachten in Galilea. Afgelopen zaterdag dreigde ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi voor het eerst met een aanval tegen Israel.

Yarmouk Martelarenbrigade

Vlakbij de Israelische noordgrens opereert de aan ISIS gelieerde Yarmouk Martelarenbrigade. Deze Brigade heeft antitankraketten, autobommen, machinegeweren, (weinig) tanks, en gepantserde voertuigen voor troepenvervoer. In 2013 nog zei een woordvoerder dat deze groep uitsluitend in Syrie was om tegen het regime-Assad te vechten en geen plannen had tegen Israel, "ook na de oorlog". Dat was echter voordat de Brigade zich verbond aan ISIS. De IDF waarschuwt dat de Brigade mogelijk plannen smeedt voor terreuraanvallen in Israel door autobommen door de grens heen te sturen, explosieven te leggen langs de grens, of antitankmortieren en raketten af te vuren op Israelische voertuigen en burgers op de wegen nabij de noordgrens. Hoewel de IDF geen onmiddellijke dreiging ziet, wordt de grens versterkt door blokkades, tanks en beveiligingscamera's. De Yarmouk Martelarenbrigade bestaat uit slechts 600 manschappen, maar de IDF houdt er rekening mee dat Russische bombardementen meer ISIS-leden naar dit gebied kunnen dringen.

Gebiedsuitbreiding

Deze ISIS-groep is een afsplitsing van Jabhat al-Nusra, dat zich heeft verbonden met Al-Qaida. Net als Jabhat al-Nusra opereren de Yarmouk Martelaren vanuit stellingen die zijn ontruimd door VN-blauwhelmen, die de grensstrook tussen Israel en Syrie moesten bewaken. Deze strook land is al een jaar voor 90 procent in handen van verschillende rebellengroepen die tot nu toe voornamelijk elkaar bestrijden. Op dit moment heeft de Yarmouk Brigade een strook van 15 kilometer langs de Israelische grens veroverd op zijn rivaal Jabhat al-Nusra, met een burgerbevolking van bijna 40.000 Syriers. Het gebied ligt in de driehoek waar de grenzen van Syrie, Israel en Jordanie samenkomen. Ten westen ervan ligt Israel; in het zuiden Jordanie, en in het noorden ligt een stuk Syrie dat wordt beheerst door de rivaliserende groep Jabhat al-Nusra. Niettemin wordt de Brigade vanuit het noorden bevoorraad.

Hezbollah

Het Syrische leger beheerst in dit gebied alleen nog maar een strook land tussen de grensplaats Quneitra, vlakbij de Israelische grens, en de hoofdstad Damascus. Verder beheerst het een paar van de Druzendorpen aan de Syrische voet van de berg Hermon. Hezbollah, dat in de Golan vocht aan de kant van Assad, heeft zich grotendeels teruggetrokken naar de Syrische voet van de Hermon, meer naar het noorden. De IDF neemt de dreigementen van Hezbollahleider Hassan Nasrallah (na de aan Israel toegeschreven dood van Samir Quntar) zeer serieus, aldus een woordvoerder woensdag, maar "Hezbollah neemt ook wat wij zeggen serieus."

Foto IDF: Voorm.Stafchef Ganz bezoekt de noordgrens, 2011: Syrie is vlakbij en makkelijk te zien.