Tussenstand en vooruitblik: ijzel in Noord-Nederland


5 januari 2016, 13:09

Het KNMI heeft het weeralarm (code rood) voor de noordelijke provincies ingetrokken. Dat betekent niet dat de gladheid voorbij is: er geldt nog altijd een waarschuwing voor extreem weer (code oranje). Omdat er geen neerslag meer valt kan de gladheid op doorgaande wegen beter worden bestreden.
Snelwegen zijn daarom weer goed begaanbaar.

Lokale en regionale wegen in het noordoosten blijven echter voorzien van een laag ijs en dus spekglad. Omdat hier niet gestrooid wordt, zal deze situatie zich handhaven tot donderdag. Pas dan gaat het dooien.

Minimaal 67 ongelukken door gladheid

Tot nu toe telde de VID minimaal 67 ongelukken door gladheid. Dit betreft de glijpartijen op snelwegen waar een bergingsbedrijf moest komen takelen.

Veruit de meeste ongelukken gebeurden afgelopen nacht. Vanochtend was het rustiger: veel mensen volgden het negatieve reisadvies van de VID en Rijkswaterstaat op.

Verwachting vanavond

Vanavond trekt nieuwe neerslag het land in. Tegelijkertijd stroomt de koude lucht vanuit het noorden verder over het land. Dat levert opnieuw ijzelkansen op. Dit keer lijkt de ijzelgrens tot stilstand te komen op de lijn IJmuiden * Doetinchem. Vooral de provincies Noord-Holland, Flevoland en
Gelderland maken kans op ijzel. Het KNMI heeft preventief code geel afgegeven, maar als het daadwerkelijk gaat ijzelen komt er sowieso een code oranje voor bovengenoemde provincies.

Foto: (c) VID