Mede dankzij onze lobby: lichte verbetering koopkracht gepensioneerden


donderdag, 07 januari 2016

Mede dankzij onze lobby: lichte verbetering koopkracht gepensioneerden De meeste gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden profiteren van koopkrachtstijging in 2016. De oorspronkelijke voorstellen van het kabinet zijn daartoe aangepast, mede onder druk van de Unie KBO. Directeur Manon
Vanderkaa: 'Zo wordt de ouderenkorting in 2016 verhoogd voor de meeste senioren. Een zeer welkome maatregel na 7 jaar koopkrachtdaling.'

Sinds 2008 kregen veel 65-plussers steeds minder bestedingsruimte. Door stijgende vaste lasten, pensioenkorting, gebrek aan indexatie, belastingmaatregelen, hogere AOW-leeftijd, vervallen van de AOW-partnertoeslag, hoge zorgkosten, beknibbeling in de zorg en andere kabinetsmaatregelen.

KBO in actie
"Veel senioren hadden het gevoel dat de rekening van de crisis eenzijdig bij hen werd weggelegd". Als klap op de vuurpijl zouden veel ouderen in 2016 er op achteruitgaan, terwijl de werkenden wel profiteren van de 5 miljard belastingverlichting. De Unie KBO kwam in actie.
Wij riepen de regering op om de dalende koopkracht van ouderen echt te repareren. Daartoe stuurden we brieven naar de Tweede Kamer met concrete voorstellen voor het nieuwe Belastingplan 2016. We voerden gesprekken met bewindspersonen en Kamerleden. En we sloegen op de trom in de media.

Broekriem losser
De gezamenlijke lobbykracht van de KBO en partnerorganisaties heeft geholpen. "Ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er in 2016 op vooruit" schrijft minister Asscher van Sociale Zaken op 23 december 2015 in een brief aan de Tweede Kamer. De AOW gaat omhoog. De zorg- en
pensioenpremies zijn lager dan op Prinsjesdag werd verwacht. De ouderenkorting wordt structureel verhoogd. "Na zeven magere jaren mag de broekriem eindelijk wat losser", constateert Manon Vanderkaa. "We zijn blij met dit resultaat, maar blijven het kabinet ook de komende jaren kritisch volgen.
We zijn met name waakzaam ten aanzien van de koopkracht van ouderen met een laag inkomen, weinig spaargeld en hoge zorgkosten."

Tweeten