Heerenveen komt met Mantelzorgpas


Heerenveen komt met Mantelzorgpas

> 7 januari 2016

Heerenveen gaat actiever op zoek naar de mantelzorgers in de gemeente, zodat zij goed ondersteund kunnen worden. Dit is een van de aandachtspunten voor het komende jaar. Voor de mantelzorgers wordt in 2016 de Heerenveense Mantelzorgpas geintroduceerd.



"In Heerenveen willen we graag dat inwoners zich zo lang mogelijk zelf, thuis, kunnen redden. We weten ook dat de dagelijkse zorg voor iemand in de nabije omgeving, de mantelzorg, hierbij een erg belangrijk onderdeel is. We zien het belang van het werk van mantelzorgers," vertelt wethouder
Jelle Zoetendal. "We willen in kaart brengen wie `de mantelzorger' is. Dan kunnen we hen benaderen en vragen waar ze zoal behoefte aan hebben en hen bovendien de Heerenveense Mantelzorgpas meegeven."

Heerenveen introduceert deze Mantelzorgpas met ingang van 2016. Met deze pas kunnen de zorgers gebruik maken van praktische diensten als een boodschappenservice en van verschillende kortings- en tegoedbonnen.

Vinden, Versterken, Verlichten en Verbinden

Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen. Het overkomt hen: een partner, kind, ouder of vriend wordt ziek en de zorg voor hen wordt automatisch opgepakt. Ze zorgen niet beroepsmatig maar doen dit omdat er een band is tussen de verzorgde en degene die de zorg op zich neemt.
Om goed te kunnen inspelen op de ondersteuning en de behoeftes en wensen die mantelzorgers hebben, wil Heerenveen eerst de mantelzorgers vinden. Daarna kan in kaart gebracht worden hoe de gemeente verder kan helpen bij het versterken, verlichten en verbinden van het mantelzorgwerk.

Heerenveense invulling

Sinds januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning van de mantelzorg. De inschatting is dat in Heerenveen er ruim 6000 volwassenen mantelzorger zijn.
In 2015 gaf bijna de helft van de mantelzorgers met een ondersteuningsbehoefte aan dat ze informatie zoeken over de combinatie van werk en zorg, regelingen in de zorg, en ondersteuning bij het maken van keuzes en het vinden van de juiste weg bij alle mogelijkheden die er zijn.
Daarnaast is er dus voor de mantelzorgers die zich melden, de Mantelzorgpas. Stichting Caleidoscoop reikt namens de gemeente Heerenveen deze passen, met daarbij een bloemetje, uit.