Donderdag 15:30 uur: Reele kans op spanningsdips blijft


Publication date: 7 januari 2016

De weersomstandigheden in Friesland en Drenthe zijn verbeterd. In Groningen blijft de kans op spanningsdips reeel. TenneT houdt het elektriciteitsnet nauwlettend in de gaten en zet extra mensen in om het net stabiel te houden of om in het geval van calamiteiten snel te kunnen reageren.

Achtergrondinformatie

Lees voor meer achtergronden over spanningsdips en lijndansen dit artikel op onze website. Updates volgen via de website TenneT.eu en ons Twitteraccount @TenneTTSO.

7 januari - 10:30 uur: Toename lijndansen, opnieuw spanningsdips

Na een rustige nacht is er sprake van een toename van lijndansen in de Noordelijke provincies. Sinds vanochtend 09h00 hebben zich opnieuw spanningsdips voorgedaan. Gezien de slechte weersvoorspellingen blijft de kans op spanningsdips reeel. TenneT houdt het elektriciteitsnet nauwlettend in de
gaten en zet extra mensen in om het net stabiel te houden of om in het geval van calamiteiten snel te kunnen reageren.

6 januari - 18:00 uur Opnieuw sprake van lijndansen

Door verslechterende weersomstandigheden is er opnieuw sprake van lijndansen in de Noordelijke provincies. Tot nu toe vandaag zijn er overigens geen spanningsdips geweest en het net van TenneT is momenteel stabiel. In verband met de verslechterende weersomstandigheden zet TenneT extra mensen
in om het net stabiel te houden en in het geval van calamiteiten snel te kunnen reageren.

6 januari - 10.30 uur: Net stabiel, inspectie gaat verder

De situatie is stabiel en de weersvooruitzichten zijn inmiddels verbeterd voor de komende dagen. Er is dinsdagavond om 19:26 uur nog een spanningsdip waargenomen. Vandaag worden de lijninspecties met de helikopter voortgezet.

5 januari - 17:00 uur: Deel inspectie afgerond

Een deel van de inspectie van het hoogspanningsnetwerk in Groningen per helikopter is afgerond. Het gebied is dermate groot, dat we de inspectie per helikopter morgen voortzetten. Uit deze inspectie blijkt dat een paar lijnen op een aantal plekken beschadigingen hebben opgelopen. Dit wordt in
de komende dagen hersteld. Deze kleine beschadigingen leiden niet tot problemen in het hoogspanningsnet, ook is er geen sprake van onveilige situaties. Consumenten en klanten zullen hier geen hinder van ondervinden.

Het elektriciteitsnet is onverminderd stabiel, er doen zich geen spanningsdips meer voor. De vooruitzichten van het weer zijn zodanig dat wij geen lijndansen - en dus geen spanningsdips - meer verwachten.



5 januari - 14:20 uur: Nagenoeg geen spanninsdips, inspectie via heli

Het elektriciteitsnet is vooralsnog al langere tijd stabiel en er doen zich sinds vannacht 02.00 uur geen spanningsdips meer voor. TenneT voert op dit moment een inspectie uit via een helikopter om de technische staat van de lijnen te blijven monitoren, met oog op de gladde wegen.

TenneT houdt de situatie nauwlettend in de gaten, omdat door de weersomstandigheden de kans op lijndansen nog steeds aanwezig is - zij het minder waarschijnlijk dan vorige dagen. Door het lijndansen kunnen er spanningsdips optreden wat flikkerende lampen in huis kan veroorzaken.

5 januari - 7:10 uur kans op spanningsdips blijft reeel

Het elektriciteitsnet is sinds gister avond stabiel. TenneT houdt de situatie echter nauwlettend in de gaten, omdat door de ongunstige weersomstandigheden de kans op lijndansen nog steeds reeel is. Door het lijndansen kunnen er spanningsdips optreden.

4 januari, 20:10 uur: Situatie stabiel, kans op spanningsdips blijft bestaan.

Op dit moment wordt er nagenoeg geen hinder ondervonden in (Noord) Nederland van spanningsdips door lijndansen. Dit houdt echter niet in dat het lijndansen of spanningsdips in het Noorden niet meer kunnen voorkomen. Het slechte weer kan van invloed zijn op de aanwas van ijs op
hoogspanningslijnen in Groningen en Drenthe. TenneT houdt de situatie op het hoogspanningsnet nauwgezet in de gaten en controleert de hoogspanningslijnen voortdurend.

4 januari, 13:20 uur: Update op schouwen hoogspanningslijnen: geen schade geconstateerd

We controleren de betroffen hoogspanningslijnen voortdurend. Bij eerdere schouwing is geen schade of andere afwijkingen geconstateerd aan de hoogspanningslijnen en masten, dit betekent dat de hoogspanningsverbindingen in Groningen tot nu toe intact zijn gebleven.

We gaan nu de verbindingen verwarmen door meer stroom over de verbindingen te vervoeren. Op deze manier hopen we het lijndansen - en daardoor de spanningsdips - te verminderen en verder te voorkomen.

4 januari, 11:20 uur: Update op spanningsdips door lijndansen in Noord Nederland

Onze medewerkers zijn op dit moment bezig met het zogenoemde 'schouwen' van de lijnen. Helaas kunnen we lijndansen niet voorkomen. De weersvoorspellingen zijn niet erg gunstig. De verwachting is dan ook dat lijndansen en bijhorende spanningsdips in ieder geval vandaag blijven voorkomen.

4 januari, 8:30 uur: Update op spanningsdips door lijndansen in Noord Nederland

Zodra het licht wordt kunnen onze medewerkers verder met lijnen gaan schouwen en bekijken hoe de situatie eruit ziet. Helaas kunnen we lijndansen niet voorkomen. De weersvoorspellingen zijn niet erg gunstig. De verwachting is dan ook dat lijndansen en bijhorende spanningsdips in ieder geval
vandaag blijven voorkomen.

4 januari, 2:30 uur: Update op spanningsdips door lijndansen in Noord Nederland

De situatie rondom lijndansen in Noord Nederland is ongewijzigd. Er is geen sprake van stroomuitval of een stroomstoring. Er bestaat nog steeds kans op spanningsdips. Voor meer informatie en uitleg zie hieronder.

3 januari, 21:10 uur: Update op spanningsdips door lijndansen in Groningen

Op dit moment is de situatie op het stroomnet in Groningen stabiel. Er is geen sprake van stroomuitval of een stroomstoring. Echter, de hoogspanningslijnen hebben nog steeds last van lijndansen. Door dit lijndansen worden spanningsdips ervaren in grote delen van Nederland.

TenneT heeft medewerkers ter plekke om de hoogspanningslijnen te schouwen. Met dit schouwen kan worden vastgesteld of er sprake is van ijsafzetting en of er kans is op kabelbreuk waardoor een verbinding geheel kan uitvallen en de stroom via een andere verbinding getransporteerd moet worden om
uitval te voorkomen. TenneT doet er alles aan om het elektriciteitsnet goed in bedrijf te houden. Bij het oplossen van de spanningsdips speelt de weersituatie een rol.



Invloed van het weer op lijndansen

Het zogenaamde lijndansen van hoogspanningsmasten wordt veroorzaakt door ijsafzettingen op hoogspanningslijnen. Door deze ijsafzettingen wordt een hoogspanningslijn in uitzonderlijke omstandigheden vatbaar voor harde wind, mits die vanuit een behoorlijke hoek komt. Wat momenteel het geval is.

De ijsafzettingen vormen zich op de lijnen door ongunstige weersomstandigheden. Dit is een combinatie van temperatuur, wind en luchtvochtigheid. IJsafzetting op hoogspanningslijnen is helaas lastig te voorkomen.

Schouwen van lijnen

Het schouwen van hoogspanningslijnen betekent dat TenneT medewerkers ter plekke de technische condities van de masten en de hoogspanningslijnen bepalen. Wanneer de hoogspanningslijnen 'dansen' kan er kortsluiting ontstaan doordat verschillende lijnen te dicht bij elkaar komen, wat vervolgens
een spanningsdip kan veroorzaken. Door de kortsluiting kan er schade ontstaan.

Herstel stabiele stroomvoorziening

TenneT werkt hard aan het in stand houden van de stroomvoorziening en betreurt het ongemak dat mensen ervaren door bijvoorbeeld knipperende lampen. Helaas kan op dit moment nog geen inschatting gegeven worden wanneer de situatie weer volledig hersteld is. Updates volgen via de website
TenneT.eu en ons Twitteraccount @TenneTTSO.