Nationaal Raadsledenonderzoek


DEN HAAG - Raadsleden ontvangen gemiddeld 14,20 euro per uur als vergoeding voor het raadswerk. In vergelijking met het trendonderzoek uit 2012 is dit een stijging van 1,16 euro. Dit blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014 dat door Raadslid.Nu voorzitter Mark den Boer is aangeboden
aan Rene Bagchus van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Raadsleden die de vergoeding te laag vinden, besteden meer tijd aan het raadswerk dan raadsleden die van mening zijn dat de vergoeding volstaat of zelfs te hoog is. Naarmate de gemeente groter is ontvangen raadsleden een hoger uurtarief voor het raadswerk en zijn zij relatief meer tevreden
over de vergoeding die zij ontvangen, blijkt uit het onderzoek. De hoogte van de vergoeding voor raadsleden wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

Tijdsbesteding
Raadsleden zijn het meeste tijd kwijt aan bestuurlijke zaken, namelijk 64,8 procent. Het grootste deel daarvan bestaat uit vergaderen, lezen van vergaderstukken, nota's en rapporten. Het merendeel van de raadsleden zou graag minder tijd besteden aan de bestuurlijke activiteiten en meer tijd
aan volksvertegenwoordigende activiteiten. Deze volksvertegenwoordigende activiteiten die voornamelijk bestaan uit persoonlijk contact met (groepen van) burgers en activiteiten in maatschappelijke organisaties beslaan nu 30,9 procent van de tijd van raadsleden.

Bijna 70 procent van de raadsleden combineert het raadswerk met een betaalde baan en/of opleiding. Hieraan besteden zij meer dan 30 uur per week. Uit het onderzoek blijkt dat de totale werkbelasting voor raadsleden met een betaalde baan en/of opleiding naast het raadswerk gemiddeld 45,5 uur
per week is.

Onderzoek
Wie kennis wil nemen van alle uitkomsten uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2014 naar de tijdsbesteding en werkzaamheden van gemeenteraadsleden kan het complete onderzoek hier vinden.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 7 januari 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!