07 januari 2016Consultatie NBA-handreiking SBR-kredietrapportage


07 januari 2016 Categorie: HRA, SBR

Vanaf 2016 is de verwachting dat de samenstellende accountant te maken krijgt met een stijgende vraag naar SBR-kredietrapportages. De NBA-handreiking 1114 SBR-kredietrapportages geeft achtergrondinformatie over deze rapportages en wat de rol van de accountant hierbij is.

Download NBA-handreiking 1114 SBR-kredietrapportages

De banken ING, ABN AMRO en Rabobank hebben het initiatief genomen om gezamenlijk op te trekken bij het automatiseren van de aanlevering van kredietrapportages met behulp van Standard Business Reporting (SBR). Met de aanlevering van SBR-kredietrapportages willen de banken komen tot
vereenvoudiging en versnelling van het aanleveren van financiele informatie.

Ze hebben zich hiervoor verenigd in het Financiele Rapportages Cooeperatief (FRC). Dit initiatief past in het SBR-programma dat ontwikkeld is door diverse overheidsorganisaties en marktpartijen, waaronder de NBA.

In 2016 voeren de deelnemende banken een aantal stimulerende maatregelen in, zodat het aantal `papieren' aanleveringen zal afnemen. Naar verwachting leidt dit tot een grotere vraag van clienten naar SBR-kredietrapportages.

Nieuwe afspraken

De technische ontwikkelingen hebben de laatste jaren, zowel bij de FRC- banken als bij accountants en hun softwareleveranciers, niet stilgestaan. Als gevolg hiervan zijn tussen NBA en FRC-banken voor de samengestelde jaarrekening nieuwe afspraken gemaakt over het indienen van
SBR-kredietrapportages. Deze zijn beschreven in deze NBA-handreiking die Praktijkhandreiking 1114 vervangt.

De NBA en FRC werken nu aan afspraken voor het inleveren van kredietrapportages bij organisaties waar de accountant de jaarrekening controleert of beoordeelt. Zodra deze afspraken zijn geformaliseerd, wordt de handreiking hierop aangepast.

Reageren

U kunt op het consultatiedocument reageren tot 12 februari 2016. Mail uw reactie naar consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl.

Download als pdf Print Verstuur
Tweet dit Deel dit op LinkedIn