Onderhoudswerkzaamheden Zuid-Willemsvaart 's-Hertogenbosch

Onderhoudswerkzaamheden Zuid-Willemsvaart 's-Hertogenbosch

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 december 2015- Laatste update: 15 december 2015 14:58 uur

In opdracht van Rijkswaterstaat start aannemerscombinatie Hakkers/Beens in januari 2016 met onderhoudswerkzaamheden aan de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch. Rijkswaterstaat vervangt over een lengte van ongeveer 9 kilometer de damwanden tussen de Henriettesluis nabij Engelen en de kruising met het Maximakanaal nabij Den Dungen. Ook wordt het bodemniveau van de Zuid-Willemsvaart teruggebracht naar de ontworpen diepte.

De meeste damwanden zijn aan het einde van hun levensduur of verkeren in slechte staat. Na het vervangen kunnen ze weer tientallen jaren mee. Om het bodemniveau van het kanaal terug te brengen naar de ontworpen diepte wordt op bepaalde delen van het kanaal bagger van de bodem verwijderd (100.000 m3), terwijl op andere delen het bodemniveau wordt aangevuld (ongeveer 6.000 m3). In december 2016 zijn de werkzaamheden gereed.

Informatieavond

Op 7 januari organiseert Rijkswaterstaat met de aannemer een informatieavond over deze onderhoudswerkzaamheden aan de Zuid-Willemsvaart; aanvang 19.30 uur in Cultuurhuis de Engelenburcht aan Heuvel 18 in Engelen.

Hinder

Rijkswaterstaat hecht eraan om de hinder voor de omgeving en scheepvaart zo klein mogelijk te houden. Zo worden de werkzaamheden grotendeels vanaf het water uitgevoerd en zet de aannemer speciale geluidsarme apparatuur in. Werkzaamheden worden zoveel mogelijk uitgevoerd op werkdagen tussen 07.00 uur en 17.00 uur, bij uitzondering en indien noodzakelijk tot 19.00 uur. Er worden geen wegen of fietspaden afgesloten en voor de scheepvaart leiden de werkzaamheden niet tot vertraging.

Aanleiding werkzaamheden

Na de oplevering van het Maximakanaal is de Zuid-Willemsvaart traverse Den Bosch begin 2015 overgedragen aan de gemeente 's-Hertogenbosch. Rijkswaterstaat brengt in het kader van die overdracht nog de oevers en bodem op orde. Door dit onderhoud blijft het kanaal ook komende jaren op een veilige wijze beschikbaar.

Groot onderhoud Vaarwegen

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland verricht verschillende onderhoudswerkzaamheden aan de Brabantse- en Limburgse kanalen en op de Maas. Deze werkzaamheden dragen bij aan een vlotte en veilige doorstroming op de vaarwegen. Veel van deze projecten worden uitgevoerd onder de noemer Groot Onderhoud Vaarwegen. Kijk op de projectpagina Groot Onderhoud Vaarwegen (GOVa) voor meer informatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).