Burgerinitiatief Vredepeel combineert kerk en gemeenschap

Door de dorpskerk uit te breiden met een gemeenschapshuis geven inwoners van het dorp Vredepeel een nieuwe impuls aan haar gemeenschap. Niet alleen steekt men ook zelf de handen uit de mouwen. Het initiatief speelt bovendien in op de (toekomstige) bevolkingssamenstelling en wordt duurzaam ingevuld. Met een bijdrage van 350.000 euro honoreert de Provincie Limburg dit initiatief.

Vredepeel, een dorp onder de rook van Venray, slaat hiermee twee vliegen in een klap. Aan de ene kant zag het dorp het aantal kerkgangers teruglopen terwijl aan de andere kant het bestaande gemeenschapshuis toe was aan een grondige opknapbeurt of complete vervanging. Het huidige kerkgebouw wordt nu uitgebreid met een nieuw te bouwen gemeenschapshuis. In de nieuwe situatie levert de kerk ruimte in maar kan bij huwelijken en begrafenissen de zaal van het nieuwe gemeenschapshuis benutten. Bovendien voorziet dit initiatief in het nemen van duurzaamheidmaatregelen zoals een warmtepomp en zonnecollectoren. Deze moeten de energielasten aanzienlijk verlagen zodat het gebouw ook de komende jaren op eigen kracht exploitabel blijft.

"Vredepeel is ontzettend blij met deze royale bijdrage van de provincie" zegt woordvoerder Toon van Hoof van de werkgroep "Vredepeel Nieuwe Balans". "Nu kunnen de plannen waar we bijna drie jaar intensief aan gewerkt hebben tot uitvoer worden gebracht en is de Vredepeelse gemeenschap de komende decennia verzekerd van een prachtig gemeenschapshuis en een kerkgebouw op maat".

Initiatiefnemers dorpsraad Vredepeel, Stichting Gemeenschapshuis Vredepeel en parochiebestuur `Koningin van de Vrede' werken hier zelf actief aan mee: zo slopen zij het huidige gemeenschapshuis en helpen ze bij de herinrichting van het buitenterrein.

Deze combinatie van functies ziet de Provincie als vernieuwend in de regio. Een groot deel van de provinciale bijdrage (310.000 euro) is bestemd voor de realisatie van het nieuwe gemeenschapshuis. Het resterend bedrag van 40.000 euro voorziet in het treffen van duurzaamheidsmaatregelen.