School dicht en code rood: `Het is hier spekglad'

Hoe staat het ervoor bij de scholen in Groningen? Afgelopen dagen waren de meeste onderwijsinstellingen in Noord-Nederland dicht. Ook vandaag geldt nog code rood. De telefoon van de Sint Michaelschool in het centrum van Groningen wordt na twee keer rinkelen al opgenomen door concierge Henk Stroetinga.

U neemt op, zijn jullie open vandaag?

"Nee, we zijn dicht. De derde dag op rij. Maar het is voor mij wel handig om op school te zijn. Vanochtend heb ik toch weer even de sneeuwruimer gepakt om een paadje naar de deur vrij te maken. Het schoolplein is een ijsbaan, maar als ik het helemaal zou strooien, ben ik een keer door m'n zoutvoorraad heen. Ook heb ik net een ouder te woord gestaan die aan de deur stond. En ik neem de telefoon op. Dat is voor jou ook fijn, haha."

In de rest van Nederland is op ijsgebied weinig te beleven. Kunt u ons meenemen naar het begin van het avontuur? "Nou, maandag was het fantastisch. Toen lag er sneeuw. Dolle pret, met name voor de kleuters. Die hadden nog nooit sneeuw gezien. Twee jaar geleden is wel wat gevallen, maar dat kunnen ze zich niet meer bewust herinneren."

Helder. Maar toen kwam de ijzel.

"Ja, het was voorspeld, dus maandagavond is al een spoedbericht uitgegaan naar de ouders dat we pas om tien uur zouden beginnen de volgende ochtend. Ik wilde gewoon om half acht op school zijn, zoals altijd, met de fiets. Op de grote wegen was een smal spoor gestrooid, maar de kleine straatjes en dus ook het laatste deel naar school was spekglad. Ik had een hotline met de directeur. Zij zou wandelend naar school komen, dat ging minimaal een uur duren. Toen er meer leraren binnen kwamen die allemaal aangaven hoe gevaarlijk het was op de weg, heeft ze de knoop doorgehakt: we blijven dicht."

Heeft u veel leerlingen of ouders terug moeten sturen? "Nee, dat viel mee. Er kwamen wat telefoontjes van ouders die het mailverkeer hadden gemist. En kinderen waarvan de moeder moest werken gingen bijvoorbeeld bij een vriendje spelen. Als het er veel waren geweest, hadden we ze opgevangen."

Enig idee wat de leraren op dit moment aan het doen zijn? "Dat kun je beter aan de directeur vragen."

Directeur Arianne Wijninga is thuis aan het werk. Zij geeft aan: "Ik heb tegen iedereen gezegd: deze dagen is het thuiswerken. Ze mogen dat naar eigen inzicht invullen. Gelukkig werken we al in de cloud dus iedereen kan bij alle bestanden. Sommige leraren schrijven aan hun pop-plan, of zijn digitaal zaken aan het voorbereiden voor de Cito-toetsen. Leraren die dichtbij school wonen, gaan bijvoorbeeld hun klas opruimen."

Hoe ziet het eruit voor morgen?

"We hopen gewoon open te kunnen. Ook de kinderen willen graag weer naar school. Maar als er vannacht weer een regenbui valt en die vriest op, is het toch weer onveilig. Gisteravond heb ik nog overleg gehad met de grotere onderwijsbesturen in Groningen. Het is gewoon een overmachtssituatie. Bij dag een denk je nog, oke, maar drie dagen... Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Een leraar die al wat langer meeloopt, heeft dit in dertig jaar tijd niet gezien. M'n eigen kinderen gaan vandaag weer voor onze deur op de straat schaatsen."

Moeten jullie straks extra hard aan de slag met de leerlingen? "Dat moeten we met elkaar bespreken. Het kan zijn dat we ons even wat meer op de basisvakken focussen. Maar we gaan eerst maar eens rustig opstarten met z'n allen."