Oppassen met vruchtensap en veel fruit bij diabetes

7 januari 2016

Er wordt vaak gezegd dat je voor je gezondheid (de 'vitamientjes') extra fruit en vruchtensap moet nemen. Mensen met diabetes moeten echter oppassen. Diabetesverpleegkundige Annemieke Coussement legt het uit.

'Van de zomer kwam er een patiente op de polikliniek Interne Geneeskunde. Meestal heeft ze een prima bloedglucose heeft. Alleen 1 keer in de 2 weken was er een hele hoge bloedglucose. Hoe kwam dat? De patiente ging dan altijd naar de stad en dacht dan heel gezond te doen door een groot glas vers uitgeperste sinaasappelsap te drinken. Nu drinkt de patiente koffie in de stad in plaats van het sap en gaat het allemaal weer prima.'

'Het nadeel voor mensen met diabetes is, dat er in fruit en vruchtensap zeer veel suiker in zit. Vooral bij sap geeft dit een zeer snelle stijging van de bloedglucose. Ik adviseer mensen met diabetes daarom om een stukje fruit bij de maaltijd te eten. Indien u insuline gebruikt, kan u deze aanpassen in overleg met u diabetesverpleegkundige.'