Loon stijgt hardst in onderwijssector

Het onderwijs is met 2,6 procent de sector waar de loonstijging het hoogst was in 2015. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. In de cijfers zijn de afspraken over het loonakkoord 2015 al meegenomen. De cao-lonen stegen vorig jaar gemiddeld met 1,4 procent. Dat is de grootste toename sinds 2012.

In 2014 stegen de cao-lonen namelijk met 0,9 procent en het jaar daarvoor met 1,2 procent. Vooral in de sector overheid gingen de lonen hard omhoog vorig jaar met 2,3 procent. Dat is relatief meer als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de particuliere sector. Daar moesten de werknemers het doen met een loonstijging van 1,3 procent.

Het CBS laat weten dat er bij de overheid sprake is van een `inhaalslag'. De afgelopen vijf jaar waren de lonen bij de overheid namelijk maar met 4,1 procent gestegen, terwijl de lonen in de particuliere en gesubsidieerde sector ongeveer 6,5 procent omhoog gingen. Het onderwijspersoneel heeft te maken met de hoogste cao-loonstijging samen met de bedrijfstak waterbedrijven en afvalbeheer. De werknemers in de financiele dienstverlening en in de energievoorziening hadden te maken met een geringe stijging van 0,7 en 0,8 procent.