Nationale kwaliteitsstandaard voor Keniaanse bloemen

Gepubliceerd op: 6 januari 2016 | Gewijzigd op: 7 januari 2016

De afgelopen 4 jaar werkte het Kenya Flower Council (KFC), met de steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), aan een nationale kwaliteitsstandaard voor de Keniaanse bloemenindustrie. Het project resulteerde in het Nationaal Mechanisme voor Compliance (NMC).

Dit project versterkt het institutionele kader in Kenia en draagt op hetzelfde moment bij aan een duurzame bloemensector. Deze sector is van vitaal belang voor de Keniaanse economie. Het doel is om met de Keniaanse bloemensector toegang te krijgen tot de internationale markten, zoals de bloemenveiling in Aalsmeer. Daarnaast profiteren ook Nederlandse bloemenimporteurs en -exporteurs van de nieuwe standaarden.

Nieuwe instrumenten

De nieuwe standaard biedt verschillende kansen. Zo komt er een instrument voor kwaliteitsmeting en -borging in de industrie. Daarnaast komen er communicatietools voor het promoten van Kenia als productieland voor duurzaam geteelde bloemen.

Het succes van deze standaard leidt er toe dat ook voor de groenten- en fruitsector een NMC komt. Dit versterkt de concurrentiepositie van deze sectoren op termijn. Dit proces is al in gang gezet en zal direct profiteren van de geleerde lessen in de bloemensector.

Nationaal Mechanisme voor Compliance

Men introduceerde de NMC afgelopen november in Nederland tijdens de internationale bloemenbeurs in Vijfhuizen. Het bleek het perfecte platform om de internationale industrie te bereiken. Tijdens de Fruit Logistica vakbeurs in Berlijn in maart zal hier op worden voortgeborduurd.

De Nederlandse overheid financierde dit project. Het is een van de onderdelen van de `van hulp naar handel' agenda van Minister Ploumen.