08 januari 2016De NBA publiceert de Standaarden over de controleverk..


08 januari 2016 Categorie: Assurance & Auditing, HRA, Internationale Regelgeving

De NBA publiceert de nieuwe en herziene Standaarden over de controleverklaring. Deze zullen door het bestuur ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van Financien. Het betreft de IAASB voorstellen voor een nieuwe structuur voor de controleverklaring die verplicht is voor alle
entiteiten, bij alle controles van financiele overzichten. Dit geldt zowel voor oob's en andere beursgenoteerde ondernemingen als voor niet-oob's.

Nieuwe structuur

De nieuwe structuur die door Standaard 702 voor de oob's al was geimplementeerd, houdt onder andere in dat de controleverklaring begint met het oordeel (oob's: organisaties van openbaar belang). Kernpunten van de controle, materialiteit, reikwijdte van de groepscontrole en benoeming van de
accountant blijven verplicht voor oob's en mogen nu ook vrijwillig worden toegepast door niet-oob's. Een deel van de standaardtekst over verantwoordelijkheden van de accountant kan opgenomen worden in een bijlage of daarvoor kan verwezen worden naar de website van de NBA.

Wijzigingen na de consultatie
De nieuwe en herziene Standaarden zijn geconsulteerd. De belangrijkste aanpassingen naar aanleiding van de consultatie zijn:

* Als de accountant bij niet oob's vrijwillig bepaalde client specifieke toevoegingen (kernpunten van de controle, materialiteit of reikwijdte van de groepscontrole) toepast, moeten alle onderdelen worden toegepast.
* De nieuwe en herziene Standaarden zijn volledig van toepassing voor oob's en andere beursgenoteerde ondernemingen.
* Er wordt in de A-paragrafen nadere toelichting gegeven voor de Nederlandse toevoegingen materialiteit en reikwijdte van de groepscontrole.
* Het burgerlijk wetboek is aangepast naar aanleiding van EU wetgeving. De accountant moet vanaf boekjaar 2016 expliciet rapporteren over materiele onjuistheden in het bestuursverslag op basis van zijn kennis van de jaarrekeningcontrole. Standaard 700 is hierop aangepast.

Zaken die niet zijn aangepast:

* Er wordt geen nadere toelichting gegeven voor kernpunten van de controle. Standaard 701 biedt naar onze mening voldoende toelichting.
* Het is niet verplicht gesteld om een paragraaf over continuiteit op te nemen. Alleen als er sprake is van een onzekerheid van materieel belang omtrent de continuiteit, wordt deze paragraaf opgenomen.
* Het verbod om kernpunten van de controle op te nemen bij een oordeelonthouding in Standaard 705 is gehandhaafd. Hiermee volgt de NBA de IAASB en de internationale praktijk. Kernpunten zouden als `verkapt' oordeel op onderdelen kunnen worden gezien waar de accountant uitspreekt dat hij geen
oordeel kan geven. Wel zal de NBA dit punt onder de aandacht brengen bij de IAASB voor een heroverweging.

Standaarden
De volgende Standaarden zijn aangepast:

Standaard 700 Het vormen van een oordeel en het rapporteren over financiele overzichten (herzien) Standaard 701 Het communiceren van kernpunten van de controle in de controleverklaring van de onafhankelijke accountant (nieuw) Standaard 705 Aanpassingen van het oordeel in de controleverklaring
van de onafhankelijke accountant (herzien) Standaard 706 Paragrafen ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden en paragrafen inzake overige aangelegenheden in de controleverklaring van de onafhankelijke accountant (herzien) Standaard 570 Continuiteit (herzien) Standaard 260 Communicatie met
de met governance belaste personen (herzien) o Standaard 260 Communicatie met de met governance belaste personen (herzien) Wijzigingen in andere Standaarden (210, 220, 230, 540, 580,710)

Ingangsdatum
Het is de bedoeling dat de nieuwe en herziene Standaarden gaan gelden voor controleverklaringen bij financiele overzichten van alle entiteiten over boekjaren die afsluiten op of na 15 december 2016.

Goedkeuring minister
Na goedkeuring van de minister van Financien zullen de nieuwe en herziene Standaarden worden opgenomen in de NV COS versie 2017. De NBA brengt de Standaarden nu uit onder voorbehoud van deze goedkeuring. Partijen hebben dan de gelegenheid om zich voor te bereiden op de implementatie.

Standaard 702N
Standaard 702N komt te vervallen zodra de andere Standaarden zijn ingegaan.

Voorbeeldtekst
Zodra de voorbeeldtekst die rekening houdt met de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek op het gebied van het bestuursverslag beschikbaar is, zal de NBA deze op de website plaatsen.

Download als pdf Print Verstuur
Tweet dit Deel dit op LinkedIn