Zes Utrechtse wetenschappers krijgen subsidie om in buitenland onderzoek te doen

Utrecht, 11 januari 2016

Jonge onderzoekstalenten ontvangen Rubiconbeurs NWO

Zes Utrechtse wetenschappers krijgen subsidie om in buitenland onderzoek te doen

Samenvatting

Zes Utrechtse wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubiconbeurs. De onlangs gepromoveerde onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoekservaring opdoen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

De Utrechtse onderzoekers kunnen met hun beurs tot maximaal 24 maanden onderzoek doen in het buitenland. Deze ervaring is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

In totaal heeft NWO in deze ronde 16 Rubiconbeuzen toegekend. Deze jonge wetenschappers ontvangen de beurs vooral vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van hun wetenschappelijke werk en die van het gastinstituut.

De gehonoreerde voorstellen in Utrecht zijn de volgende:

Niet voor een gat te vangen

Evelien Berends -> VS, New York University School of Medicine, 24 maanden Een veroorzaker van levensbedreigende infecties in de mens, Staphylococcus aureus, maakt porie-vormende toxines die de witte bloedcellen van het afweersysteem doden. De onderzoeker gaat precies in kaart brengen hoe deze toxines een beschermende afweerreactie tegen S. aureus frustreren.

Onvoorwaardelijke waardering van ouders

Eddie Brummelman -> VS, Stanford University, 12 maanden Wat betekent het voor kinderen om onvoorwaardelijk te worden gewaardeerd door hun ouders? Hoewel psychologen hier al decennia lang over speculeren, ontbreekt experimenteel onderzoek. Dit project onderzoekt of onvoorwaardelijke waardering van ouders de eigenwaarde en motivatie van kinderen kan stimuleren.

3D-structuur van DNA in dikkedarmkanker

Floryne Buishand -> VS, National Cancer Institute, 24 maanden DNA-moleculen kunnen verschillende vormen aannemen. Maar welke vorm van DNA-moleculen is verantwoordelijk voor het ontstaan van dikkedarmkanker? De onderzoeker gaat de afwijkende 3D-DNA-structuur van verschillende celtypen in dikkedarmkanker analyseren met als doel het ontwikkelen van een nieuwe therapie tegen dikkedarmkanker.

Kleuromzetting met zeldzame aardmetalen

Freddy Rabouw -> Zwitserland, ETH Zuerich, 24 maanden Zeldzame aardmetalen kunnen onconventionele kleuromzettingen doen, zoals van infrarood naar zichtbaar licht. Om dit soort omzettingen toepasbaar te maken, moet echter de efficientie drastisch omhoog. Daartoe zullen in dit onderzoek zeldzame aardmetalen worden gekoppeld aan nanostructuren van zilver en aluminium.

Frisse blik op mogelijke achilleshiel Ebolavirus

Joost Snijder -> VS, University of Washington, 24 maanden Een enkel viraal eiwit is grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van nieuwe Ebolavirussen in geinfecteerde cellen en dus een veelbelovend doelwit voor nieuwe antivirale middelen. De onderzoeker gaat met nieuwe technieken uit de elektronenmicroscopie de structuur van het eiwit ophelderen.

Tweedeling in het embryo

Maaike Welling -> Zwitserland, ETH Zurich, 24 maanden Na de bevruchting ontstaan twee verschillende celtypes in het embryo: cellen die uitgroeien tot de placenta en cellen die het embryo gaan vormen. In dit project wordt onderzocht welke moleculaire mechanismen de ontwikkeling van deze eerste celtypen reguleren.