Drie Eredoctoraten en opening jubileumjaar tijdens 40e Dies Natalis

Persbericht 11 januari 2016

Op 11 januari heeft de Universiteit Maastricht tijdens de 40ste Dies Natalis drie eredoctoraten uitgereikt aan Professor Detlev Ganten, Professor Susan Rose-Ackerman en Professor Paul de Grauwe. Zij kregen dit eredoctoraat voor hun uitzonderlijke bijdrage aan academisch onderwijs en onderzoek. De diesrede `Turning out hamburgers: A typical academic enterprise` is uitgesproken door Prof. Dr. Mark Post. Tijdens de 40ste Dies is de aftrap gegeven van het jubileumjaar en zijn de Wynand Wijnen Onderwijsprijs, de Proefschriftenprijs en de Studentenprijzen uitgereikt. Ook Wim Vluggen, al ruim twintig jaar dirigent van het Universiteitskoor werd in het zonnetje gezet. Als dank voor zijn werk en inzet voor het koor en de UM werd hij benoemd tot Precentor van de universiteit.

Eredoctoraten

Tijdens de Dies zijn drie eredoctoraten uitgereikt. Detlev Ganten, hoogleraar Farmacologie en Moleculaire Geneeskunde, ontving een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan het onderzoek dat inzicht geeft in een van de belangrijkste cardiovasculaire regelsystemen en de oprichting van het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio).

Susan Rose-Ackerman ontving een eredoctoraat voor haar bijdrage aan het onderzoek naar de slimme mix van instrumenten die gebruikt kunnen worden bij de bestrijding van milieuvervuiling. En voor haar vele onderzoeken op het gebied van regelgeving, federalisme en corruptie, waarmee ze heeft aangetoond hoe de kwaliteit van bestuur verbeterd kan worden.

Aan Paul de Grauwe is een eredoctoraat uitgereikt voor zijn bijdrage aan het onderzoek naar internationale monetaire verhoudingen en de macro-economie van open economieen. Hij ontvangt het eredoctoraat ook voor zijn vele bijdragen aan politieke debatten over de huidige situatie en de toekomst van Europa.

Universiteit Maastricht, 40 jaar jong

In 2016 bestaat de Universiteit Maastricht veertig jaar. Tijdens de Dies Natalis is hierop teruggekeken en is stilgestaan bij het vele dat de universiteit heeft gebracht. Er werd een compilatie van zes videoportretten getoond met alle nog levende oud Rectoren. De afzonderlijke portretten en de compilatie zijn te bekijken via www.maastrichtuniversity.nl/jubileum. Ook is vooruitgeblikt op hoe onderwijs en onderzoek een bijdrage kunnen leveren aan uitdagingen voor de toekomst. In 2016 worden tal van evenementen georganiseerd in het kader van het 40 jarig bestaan, met als rode draad 'de verbinding met de mensen in de stad'.

Wynand Wijnen Onderwijsprijs

De Wynand Wijnen Onderwijsprijs is uitgereikt aan Dr. Anja Krumeich voor haar inspanningen voor de Master of Global Health. De jury prees haar om haar bijdragen aan deze Master. "Haar bijdragen hebben een structureel karakter, zijn zowel kwantitatief als kwalitatief uitzonderlijk. Dr. Krumeich is een voorbeeld voor haar collegae binnen en buiten de UM", aldus de jury.

Dr. Anja Krumeich heeft door haar betrokkenheid aan de Master of Global Health een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van innovatieve vormen van internationalisering van hoger onderwijs. Als stage-cooerdinator helpt zij jaarlijks 50-80 studenten aan internationale stageplaatsen en onderhoudt, vergroot en versterkt hierdoor het bestaande wereldwijde netwerk. Met haar enthousiasme en sterke sociale antenne is ze in staat een hecht internationaal team te smeden, dat dag in dag uit bereid is te investeren in de voortdurende kwaliteitsbewaking en verbetering van deze uitstekende Master. Het programma Global Health behaalde in 2013 de eerste plaats en in 2015 een tweede plaats in de Keuzegids Masters.

Proefschriftenprijs

Tom de Graaf van de Faculty of Psychology and Neuroscience heeft de Proefschriftenprijs ontvangen voor zijn proefschrift: `Brain in Sight: probing the neural dynamics underlying conscious vision'.

De jury: "In zijn proefschrift levert Tom een conceptueel en theoretisch raamwerk over de fundamentele vraag hoe het bewustzijn kan worden bestudeerd in het menselijk brein. Daarbij gebruikt hij vrijwel alle moderne technieken van empirisch hersenonderzoek en ontwikkelt nieuwe gezichtspunten op deze problematiek. Uit het proefschrift zijn maar liefst 19 wetenschappelijke publicaties van topkwaliteit voortgekomen. Het is inmiddels een internationaal bekend en algemeen erkend wetenschappelijk werk en is bovendien uitstekend leesbaar. Hij is in staat om zeer ingewikkeld onderzoek op zeer toegankelijke wijze te presenteren."

Studentenprijzen

Aan 21 bachelorstudenten en 9 masterstudenten is de Studentenprijs overhandigd voor de beste bachelor- en masterscriptie van 2015. Alle winnaars van de bachelorscripties en masterscripties staan op www.maastrichtuniversity.nl/dies.