Suffragette | Film & debat over vrouwenemancipatie

dinsdag 12 januari 2016

Tijd 19:00 tot 22:00

Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects i.s.m LUX

Spreker Psycholoog Annelies Kleinherenbrink en socioloog Niels Spierings

Beschrijving

Suffragette-baseline-

Inschrijfbutton

"Every daughter should know this history, every son write it on his heart." (Meryl Streep over Suffragette)

In de strijd voor gelijke rechten, met name het vrouwenkiesrecht, riskeerden de suffragettes begin 1900 in Engeland alles. Ze gebruikten militante methodes en werden steeds gewelddadiger.

De film Suffragette (2015) is een historische film die de leidster volgt van de suffragettes, de in ballingschap levende Emmeline Pankhurst (gespeeld door Meryl Streep). Haar medestrijdsters zijn arbeiders die ervaren dat hun vreedzame protesten geen effect hebben.

Suffragette is de eerste speelfilm ooit over deze legendarische strijders en dus uniek in zijn soort. De film van Sarah Gavron (Brick Lane) is krachtig, opzwepend en volgens actrice Meryl Streep verplicht kijkvoer.

Suffragette is een historische film, maar de strijd voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen is nu honderd jaar later nog steeds actueel.

Na afloop van de film gaan psycholoog Annelies Kleinherenbrink van de UvA en de Radboud Universiteit en socioloog Niels Spierings van de Radboud Universiteit in gesprek over vragen als: Wat hebben de feministische golven ons opgeleverd? En zijn vrouwen echt anders dan mannen of zorgt de samenleving en de opvoeding voor de verschillen? Lisa Doeland is de gespreksleider.

youtube

Deelname

Deelname kost EUR 9,- | EUR 7,- voor medewerkers van de RU, Alumnipashouders van de RU, Vrienden van LUX, studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees.