LTO niet verrast over hogere fosfaatproductie

De verhoging van de fosfaatproductie in 2015 door de Nederlandse veehouderij verrast LTO Nederland niet. Uit de cijfers die het CBS publiceerde blijkt een overschrijding van het fosfaatplafond.

De voorlopige cijfers van de mestproductie in 2015, die het CBS heeft berekend, laten zien dat Nederland in 2015 het afgesproken fosfaatplafond in het 5de actieprogramma Nitraatrichtlijn heeft overschreden. Gezien de toename van de dieraantallen en de aanzienlijk hogere melkproductie in ons land komt de overschrijding, zoals nu gepubliceerd, voor LTO niet als een verrassing. Het zogenoemde fosfaatplafond is een van de voorwaarden die gesteld is door de Europese Commissie aan de Derogatiebeschikking.

Sectorplafonds

Het fosfaatplafond geldt voor alle veehouderijsectoren bij elkaar opgeteld. Binnen LTO Nederland hebben de veehouderijsectoren een specifiek sectorplafond met elkaar afgesproken. Bovendien is afgesproken dat de sector zelf, als er al sprake is van overschrijding, met plannen en voorstellen komt om de fosfaatproductie omlaag te brengen.

Prognose

De prognose van het CBS laat zien dat de fosfaatproductie in de melkveehouderij circa 3,5 miljoen kilogram te hoog uitvalt in 2015 en in de pluimveehouderij is dat circa 1,5 miljoen kilo. In de melkveehouderij wordt gewerkt aan de introductie van fosfaatrechten. Een eventuele reductie op die rechten moet over meer jaren worden gespreid en gerealiseerd worden als rechten overgaan in andere handen.

Actieprogramma

Het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn heeft als doel de grondwaterkwaliteit te verbeteren. Eind van dit jaar beginnen de gesprekken over het zesde actieprogramma. LTO Nederland vindt dat de Nederlandse regering zich in die onderhandelingen sterk moet maken voor het opheffen van de mestproductieplafonds en in plaats daarvan moet kiezen voor systeem van verantwoorde mestafzet en -mestverwerking als basis voor het halen van de waterkwaliteitsdoelstellingen.

12 januari 2016